När man odlar majs vill man gärna ha fullständiga kolvar med en massa korn. Det får man om man hjälper till att pollinera majsen. Här berättar vi mer.
Det är roligt och spännande att odla egen majs. De små torkade majsfröna brukar gro på ganska kort tid och därefter växer de små plantorna i en raketfart. Det kan till en början kännas som en mycket lätt gröda att odla. Och själva plantuppdragningen och att få plantorna stora och ståtliga är inte särskilt svårt om man sett till att det finns en massa näring i jorden och att odlingsplatsen är varm och solig.
Hon- och hanblommor på skilda ställen
Det som kan bli något av ett huvudbry är det här med pollinering. Hon- och hanblommorna måste bli pollinerade för att det ska bli några majskorn på kolvarna. Plantorna får sina hanblommor i toppen av plantan, ser ut som en lite spretig vippa. Honblomman längst ut på det som sedan ska bli en majskolv. Det ser mest ut som en tuss med silkeshår i en bunt med blad till en början. Varje tråd hör ihop med ett majskorn på kolven. Kolvarna med honblommorna hittar man i bladvecken. Det vanliga är att man får en eller två kolvar på varje planta.
Varje silkestråd på honblomman behöver bli pollinerad av en hanblommas pollen för att majskolven ska var fullmatad med korn. Om en tråd inte blir pollinerad kommer den tråden inte bilda något korn. Köper man majskolvar är de nästan alltid fullmatade, men odlar man själv är det ingen ovanlighet att det saknas majskorn lite här och där på kolvarna.
Naturlig pollinering
När man odlar majs på stora åkrar sköter vanligtvis vinden pollineringen. När det blåser släpps frömjöl från hanblommorna ner på honblommorna. Eftersom det finns många plantor som står ganska tätt kan hanblommor i bästa fall även sprida pollen till grannplantornas honblommor. Det finns ett lite krux också när det gäller blomningen. Han- och honblommorna kan blomma vid lite olika tidpunkter och av den anledningen är det också en stor fördel för majsens pollinering att det finns många plantor nära varandra. Då finns det alltid några blommor som blommar samtidigt och några pappor som släpper frömjöl.
Pollinering i den lilla odlingen
När vi odlar majs brukar vi alltid placera plantorna gruppvis eller åtminstone i två rader intill varandra. Då kan hanblommorna hjälpas åt att pollinera alla honblommor. Det finns dock ganska stor risk att kolvarna i en liten odling inte blir fullt pollinerade. Det har hänt oss flera gånger, vilket upptäcks genom att det liksom fattas en hel del majskorn. Så för säkerhets skull hjälper vi naturen genom att pollinera majsen för hand.
Pollinera för hand
Vissa menar att man lite lätt kan stöta till plantorna när man går förbi och så har man på så sätt hjälpt till. Men vi vill inte chansa. Vi vill ha fullmatade majskolvar! Om vi dragit upp egna plantor och skött om på bästa sätt så vill vi ju att skörden ska bli mer än godkänt.
När en hanblomma börjat ge ifrån sig pollen, det märker man om den släpper ifrån sig frömjöl när man känner på den, brukar vi bryta av hela vippan. Sedan brukar vi pollinera majsen genom att daska till alla honblommor, hårtofsen alltså, med vippan så att pollenet ska trilla ner på trådarna. Eftersom vi inte kan vara helt säkra på när varje blomma är redo för pollinering, bryter vi loss någon hanblomma då och då och kör en daskning på alla de honblommor vi ser. Vår odlarvän Börje visar i filmen nedan hur man kan pollinera majsen på egenhand.
När är kolven klar?
För att veta om majskolvarna är klara behöver man först titta närmare på silkestrådarna längst ut på kolven (honblomman). Har dessa vissnat? I så fall kan kolven vara skördeklar. Vill man vara helt säker kan man försiktigt lätta på de skyddande bladen som omger kolven. Om kornen är gula (eller den färg som den färdiga majskolven förväntas ha) är det ännu ett tecken. Sticker man sin nagel genom ett majskorn så att en vätska rinner ut, kan man också utläsa om majskolven är klar eller ej. På en skördemogen sockermajskolv skall vätskan vara mjölkvit. En popcorn– eller mjölmajskolvs kan däremot ha hårda och torkade korn och dessa ska ju dessutom användas torra.
Odla eget utsäde
Majsen på bilden ovan är sockermajsen Ashwort som är en sortäkta sockermajs man kan ta eget utsäde ifrån, alltså inte en framkorsad hybridmajs. Dessa kolvar skördade vi sent i november då några plantor som stod i skymundan hade glömts bort. Kornen hade redan torkat och fick bli utsäde året därefter. Vill man ta eget utsäde av majs är det sortäkta sorter man ska satsa på och att ha ett stort antal plantor, 45 st eller fler. Annars är det lätt hänt att framtida plantor blir inavelsdeprimerade och man får dåliga kolvar. Tänk på att majs korspollineras extremt lätt, säkerhetsavståndet gällande odling av olika sorter samtidigt är ca 3km så det gäller att bestämma sig för att odla en sort i taget och ha lite koll på om grannarna odlar majs eller inte.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar