Din varukorg är för närvarande tom!
Saftig rabarberkaka med smak av citron

Efter att vi gjort rabarberlemonad kom idén att ta tillvara rabarber- och citronskräpet och göra en kaka utav det i stället. Resultatet blev en mycket saftig och god rabarberkaka. Kakan är mjölkfri.
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl socker + lite till formen
- 3 dl mjöl
- 4 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 3,5 dl rabarber- och citronkompott, tex från saft– eller lemonadtillverkning
- Lite florsocker att sikta över vid servering.
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och sockra en stor sockerkaksform eller två mindre. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke/skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda tills smeten är jämn. Tillsätt rabarber- och citronkompotten och blanda väl. Hälls meten i formen/formarna och grädda kakan gyllengul i ca 45 minuter, i nedre delen av ugnen.
Denna rabarberkaka är god att äta som den är, men en liten klick vispgrädde eller vaniljsås kan också var gott till.

Tips!
Om du inte gjort någon lemonad eller saft kan du göra en kompott ändå att använda. Skiva rabarber tunt, 300-400 gram. Lägg i en kastrull med 0,5-1 dl socker och 2 dl vatten. Låt koka i fem minuter. Låt svalna och pressa i saften från en liten citron. För mer citronsmak kan cesten också rivas ner. Sila eventuellt av lite vätska, ifall kompottens volym är mer än 3,5 dl.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Saftig rabarberkaka med smak av citron”
Vilken makalöst god kaka! Och så fiffigt att använda ”kompotten” som blir över efter att man gjort lemonaden.
Lämna ett svar