Din varukorg är för närvarande tom!
Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor
Denna risotto är baserad på det italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.
Ingredienser till 2 personer
3 rejäla svartkålsblad
2 dl carnaroliris
1 liten till medelstor gul lök
1 tsk rårörsocker
1,5- 2 tsk grönsaksbuljong
4,5-5 dl vatten
2-6 msk vitt ekologiskt vin
100 g finriven parmesan
0,2-0,6 dl rapsolja
6-7 nykokta gulbetor
1/4 inlagd citron eller 3 msk citronsaft
Ca 0,5 dl olivolja
2 msk Äppelcidervinäger
100 g finriven parmesan
Örtsalt efter tycke och smak
Gör så här: Koka gulbetorna med skalet på på tills de nästan blivit helt mjuka. Dra av skalet och skär dem i 0,5 cm stora skivor. Finhacka den inlagda citronen och blanda med olivoljan, äppelcidervinäger och lite örtsalt. Häll över citronoljeblandningen över de varma gulbetorna och ställ dem svalt. Skölj och finhacka svartkålen och löken. Fräs dem på medelhög värme i rapsoljan i ca fem minuter, häll därefter ner riset. Sänk värmen ett eller ett par steg och fräs allting under omrörning tills det börjar bli torrt.
Häll därefter i allt vin och buljong och spä under omrörning med vattnet när det blir torrt, se till att det aldrig bränns vid. Spä sedan lite i taget så att vattnet går in i riset tills vattnet är slut och du tycker att riset har fått en bra konsistens. Ta av riset från plattan och sätt på locket och låt riset stå i 5-10 minuter. Blanda sedan i den finrivna parmesanen och spä eventuellt med lite vatten tills du får en lagom fast eller krämig konsistens på risotton. Salta och peppra efter smak och tycke.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor”
Gott!!!
Lämna ett svar