Mycket av det vi odlar drivs upp i vår kallväxthus under vintern. Vi tycker att det är en superbra metod. Så här gör vi.
För den som odlar mycket blir lätt fönsterbrädor och andra platser i hemmet snabbt fyllda med småkrukor och tråg. Genom att så en stor del av sina grödor på vintern utomhus i kallväxthus, kallbänk eller i plastlådor kan man undvika att inomhusytan blir alltför belamrad.
Alla växter klarar inte att sås i kallt väderlag. Växter som chili, aubergine, gurka och zucchini mm kräver värme och behöver sås inomhus för att får en bra start. Men kålväxter, många örter, sallat och en del rotfrukter klarar av att ligga i kall jord och sedan väckas till liv när jord och utomhusklimatet blir varmare under våren.
När fröna gror och växer, blir de per automatik även vana med dagsljus och temperaturen utomhus. När de vuxit till sig till önskad storlek kan de planteras ut direkt, utan avhärdning eller skördas.
För oss har vintersådderna ofta förvånat oss. De flesta har tittat upp långt tidigare än vi trott. På så sätt kan man säga att vintersådd liknar ett naturligt förfarande, då växter själva väljer när tiden är inne för att gro och växa.
Ett varningens tecken, är vintern väldigt mild eller bjuder på kraftiga värmeomslag, kan fröna gro när det är varmt i luften för att sedan dö när kylan kommer åter. Vi brukar därför aldrig så alla våra frön på vintern. Resten av fröna sås på våren och fram till högsommaren, för att få en spridning på skörd.
I vår bok Alla fingrar gröna, finns stegvisa beskrivningar för varje grönsak som kan sås på detta vis. I filmerna nedan visar vi hur det går till i praktiken.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar