Din varukorg är för närvarande tom!
Håll skörden färsk länge


Både piplök och stjälkarna från topplök håller sig färska och fina i ett glas vatten i rums-temperatur i ca en vecka. Byter du dessutom vatten varje dag så blir inte den delen som står i vatten slemmig och behöver skäras bort. Att vi har dem i fönstren istället för i kylen beror helt enkelt på att de är så höga så att de inte får plats där. Pip- och topplöksstjälkarna är vansinnigt goda att ha på smörgås, i kalla såser, örtsmör, crepes, omeletter, i stället för vanlig lök i grytor och såser mm.
Broccoli mår som många andra kålsorter bra av att stå i vatten på en kall plats. När vi skördat broccolin under sommaren förvarar vi den i ett glas i kylskåpet och byter vatten ungefär var tredje dag, på höstkanten sker förvaringen på balkongen. Rekordet är att ha dem stående så här i 2 veckor med vattenbyte varannan eller var tredje dag. Men allra bäst smakar de om man konsumerar dem inom en vecka. När vi testat att förvara broccoli i rumstemperatur, börjar den blomma. I kylskåpet hålls den i sitt skördade skick. Vi skördar broccoli ända in i december. Få kålsorter är så generösa med sin skörd som broccoli och portionerar ut den på ett sådant lagomt vis under ca hela 6 månader. Mycket av vår broccoli förväller vi och fryser in också.

Nyskördade rädisor är också en grönsak som håller sig fräschare i en skål med vatten istället för att ligga och skrumpna ihop på en kylskåpshylla. Rädisorna som vi sommarsått och skördar på hösten förvarar vi i vatten på balkongen. Vi byter vatten varannan, var tredje dag. Vi finner rädisan en aning lyxigare under hösten i sallader än under våren där den är mer förutsägbar. Dessutom är det en riktigt skön känsla att slänga upp en bunt nyplockade rädisor på diskbänken i mitten av oktober.
Till våra frukostsmörgåsar, lunchmackor eller grönsallad blandar vi gärna gröna blad av sallat, ruccola, kål och olika kryddväxter. Genom att plocka en härlig bukett, sätta den i ett glas med vatten och ställa den på köks-bordet, har vi fräscht och härligt grönt att plocka av, närhelst vi önskar. Bladen håller sig fina i flera dagar och man behöver inte springa ut i morgonrocken varje morgon. Dessutom är det en fröjd för ögat att ha en vacker bukett att kunna njuta av och underbart att aldrig behöva kasta buketten, likt alla blomsterbuketter man annars har i vas, utan då och då kunna snaska på ett blad eller två när man liksom går förbi.
De grödor vi inte tror att vi kommer att äta upp den närmaste veckan får stå kvar i odlingen så länge det är möjligt. Finns det risk att de dukar under av bistert klimat, skördar vi och lagrar på annat sätt, tex genom torkning, mjölksyrning, infrysning syltning eller safting. Vilka är dina bästa lagringstips?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Håll skörden färsk länge”
Din broccoli låter som en bra sort – vet du namnet? Jag försöker precis som du att skörda när vi äter upp det. Sedan hamnar mycket i frys eftersom jag saknar matkällare. Blir en del inläggningar också. Vanlig lök och vitlök förvarar jag i rumstemperatur liksom pumporna. Pumporna slaktas eftersom från november till februari. Det är så bra att de går att förvara på ett enkelt vis
Krispiga rotfrukter länge!
Min far Bengt Flärdh har kommit på ett bra knep för alla sorters rotfrukter:
Ta en godislåda ( finns att hämta gratis hos de flesta som säljer godis).
Lägg ett upp och nedvänt litet fat i botten.
Slå på någon matsked kallt vatten.
Lägg i rotfrukterna och lägg på locket löst, och ställ i kylskåpet.
Med denna metod skrumpnar de inte på flera veckor!Hej! Vi skrev om detta fantastiska knep i ett inlägg för något år sedan. Då hade vi hört om tipset från Lena Israelsson. https://farbrorgron.se/morotter-sa-lagrar-vi-de/ Knepet har verkligen fungerat bra för oss. Hälsa och tacka honom!
Lämna ett svar