Din varukorg är för närvarande tom!
Håll skörden färsk länge


Både piplök och stjälkarna från topplök håller sig färska och fina i ett glas vatten i rums-temperatur i ca en vecka. Byter du dessutom vatten varje dag så blir inte den delen som står i vatten slemmig och behöver skäras bort. Att vi har dem i fönstren istället för i kylen beror helt enkelt på att de är så höga så att de inte får plats där. Pip- och topplöksstjälkarna är vansinnigt goda att ha på smörgås, i kalla såser, örtsmör, crepes, omeletter, i stället för vanlig lök i grytor och såser mm.
Broccoli mår som många andra kålsorter bra av att stå i vatten på en kall plats. När vi skördat broccolin under sommaren förvarar vi den i ett glas i kylskåpet och byter vatten ungefär var tredje dag, på höstkanten sker förvaringen på balkongen. Rekordet är att ha dem stående så här i 2 veckor med vattenbyte varannan eller var tredje dag. Men allra bäst smakar de om man konsumerar dem inom en vecka. När vi testat att förvara broccoli i rumstemperatur, börjar den blomma. I kylskåpet hålls den i sitt skördade skick. Vi skördar broccoli ända in i december. Få kålsorter är så generösa med sin skörd som broccoli och portionerar ut den på ett sådant lagomt vis under ca hela 6 månader. Mycket av vår broccoli förväller vi och fryser in också.

Nyskördade rädisor är också en grönsak som håller sig fräschare i en skål med vatten istället för att ligga och skrumpna ihop på en kylskåpshylla. Rädisorna som vi sommarsått och skördar på hösten förvarar vi i vatten på balkongen. Vi byter vatten varannan, var tredje dag. Vi finner rädisan en aning lyxigare under hösten i sallader än under våren där den är mer förutsägbar. Dessutom är det en riktigt skön känsla att slänga upp en bunt nyplockade rädisor på diskbänken i mitten av oktober.
Till våra frukostsmörgåsar, lunchmackor eller grönsallad blandar vi gärna gröna blad av sallat, ruccola, kål och olika kryddväxter. Genom att plocka en härlig bukett, sätta den i ett glas med vatten och ställa den på köks-bordet, har vi fräscht och härligt grönt att plocka av, närhelst vi önskar. Bladen håller sig fina i flera dagar och man behöver inte springa ut i morgonrocken varje morgon. Dessutom är det en fröjd för ögat att ha en vacker bukett att kunna njuta av och underbart att aldrig behöva kasta buketten, likt alla blomsterbuketter man annars har i vas, utan då och då kunna snaska på ett blad eller två när man liksom går förbi.
De grödor vi inte tror att vi kommer att äta upp den närmaste veckan får stå kvar i odlingen så länge det är möjligt. Finns det risk att de dukar under av bistert klimat, skördar vi och lagrar på annat sätt, tex genom torkning, mjölksyrning, infrysning syltning eller safting. Vilka är dina bästa lagringstips?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Håll skörden färsk länge”
Din broccoli låter som en bra sort – vet du namnet? Jag försöker precis som du att skörda när vi äter upp det. Sedan hamnar mycket i frys eftersom jag saknar matkällare. Blir en del inläggningar också. Vanlig lök och vitlök förvarar jag i rumstemperatur liksom pumporna. Pumporna slaktas eftersom från november till februari. Det är så bra att de går att förvara på ett enkelt vis
Krispiga rotfrukter länge!
Min far Bengt Flärdh har kommit på ett bra knep för alla sorters rotfrukter:
Ta en godislåda ( finns att hämta gratis hos de flesta som säljer godis).
Lägg ett upp och nedvänt litet fat i botten.
Slå på någon matsked kallt vatten.
Lägg i rotfrukterna och lägg på locket löst, och ställ i kylskåpet.
Med denna metod skrumpnar de inte på flera veckor!Hej! Vi skrev om detta fantastiska knep i ett inlägg för något år sedan. Då hade vi hört om tipset från Lena Israelsson. https://farbrorgron.se/morotter-sa-lagrar-vi-de/ Knepet har verkligen fungerat bra för oss. Hälsa och tacka honom!
Lämna ett svar