Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor

Tänk att vårt premiäravsnitt fick vår podcast att hamna på iTunes topplista över de mest populära poddarna just nu. Nu är det dags för vårt andra avsnitt om vår odlariver som verkligen gör sig påmind nu i januari.
Ni som redan känner till Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Farbror Grön vet ju att vi i princip odlar jämt och ständigt. Men det är ändå något speciellt som händer när vi passerar nyårsafton och går in på ett nytt odlingsår, även för oss. Nu går vi mot ljusare dagar och för varje vecka vaknar det fler och fler odlingsentusiaster och trafiken i trädgårdsgrupperna på facebook intensifieras.
Fortfarande finns det en hel del skördar och kulturer i våra hem som vittnar om det gångna odlingsåret och innan vinägern är klar, alla lagrade rotfrukter och tomater är uppätna så sår vi nya frön. Vi som odlar vår egen mat lever konstant i ordspråket ”som man sår får man skörda” och skörda det vill vi göra mycket och länge och därför sår vi i både tid och otid. Följ med i vårt andra poddavsnitt bland jordsäckar i köket, om att utmana sin lathet och att inte känna sig ensam i det maniska odlandet. Flytta likt oss dina odlingsgränser både fram och tillbaka och öppnna dörren för ett lekfullt odlande som tar överhanden och berikar våra liv. Varmt välkoma att lyssna på ”Två odlare emellan” – odlariver i januari. Sponsorerna för detta avsnitt är Impecta fröhandel och Gjordnära tunnelväxthus
Alla våra avsnitt finns att ladda ner via plattformar och appar för podcasts, tex Acast, iTunes och Soundcloud. Sök på Två odlare emellan. Eller lyssna på tidigare avsnitt här.
I programmet talar vi också om hur man kan undvika problemet med höga och gängliga plantor. Råkar det nu vara så att du ändå får långa och svajiga plantor av tex tomat kan du dels plantera om dem så djupt du kan eftersom just tomat bildar rötter på sin stjälk ifall den kommer i jord och dels göra som i filmen nedan.
I nästa poddavsnitt kommer jag och Sara Bäckmo prata om vad vi skördar så här i början av året.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor”
Vad består perlit av? Ser ut som någon slags frigolitkulor? Finns det i så fall inget mer hållbart alternativ att använda?
Poppad vulkanaska har jag hört att det ska bestå av.
Har satt penséer i år och funderar på om jag kan ställa dem under växtbelysning i garaget där jag har mitt citronträd efter omskolning? Där är det ca 10-11 grader konstant. Passar andra plantor där också eller är det för kallt???










Lämna ett svar