Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor
Tänk att vårt premiäravsnitt fick vår podcast att hamna på iTunes topplista över de mest populära poddarna just nu. Nu är det dags för vårt andra avsnitt om vår odlariver som verkligen gör sig påmind nu i januari.
Ni som redan känner till Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Farbror Grön vet ju att vi i princip odlar jämt och ständigt. Men det är ändå något speciellt som händer när vi passerar nyårsafton och går in på ett nytt odlingsår, även för oss. Nu går vi mot ljusare dagar och för varje vecka vaknar det fler och fler odlingsentusiaster och trafiken i trädgårdsgrupperna på facebook intensifieras.
Fortfarande finns det en hel del skördar och kulturer i våra hem som vittnar om det gångna odlingsåret och innan vinägern är klar, alla lagrade rotfrukter och tomater är uppätna så sår vi nya frön. Vi som odlar vår egen mat lever konstant i ordspråket ”som man sår får man skörda” och skörda det vill vi göra mycket och länge och därför sår vi i både tid och otid. Följ med i vårt andra poddavsnitt bland jordsäckar i köket, om att utmana sin lathet och att inte känna sig ensam i det maniska odlandet. Flytta likt oss dina odlingsgränser både fram och tillbaka och öppnna dörren för ett lekfullt odlande som tar överhanden och berikar våra liv. Varmt välkoma att lyssna på ”Två odlare emellan” – odlariver i januari. Sponsorerna för detta avsnitt är Impecta fröhandel och Gjordnära tunnelväxthus
Alla våra avsnitt finns att ladda ner via plattformar och appar för podcasts, tex Acast, iTunes och Soundcloud. Sök på Två odlare emellan. Eller lyssna på tidigare avsnitt här.
I programmet talar vi också om hur man kan undvika problemet med höga och gängliga plantor. Råkar det nu vara så att du ändå får långa och svajiga plantor av tex tomat kan du dels plantera om dem så djupt du kan eftersom just tomat bildar rötter på sin stjälk ifall den kommer i jord och dels göra som i filmen nedan.
I nästa poddavsnitt kommer jag och Sara Bäckmo prata om vad vi skördar så här i början av året.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor”
Vad består perlit av? Ser ut som någon slags frigolitkulor? Finns det i så fall inget mer hållbart alternativ att använda?
Poppad vulkanaska har jag hört att det ska bestå av.
Har satt penséer i år och funderar på om jag kan ställa dem under växtbelysning i garaget där jag har mitt citronträd efter omskolning? Där är det ca 10-11 grader konstant. Passar andra plantor där också eller är det för kallt???
Lämna ett svar