Vad ska jag göra med skörden är en ganska vanlig fråga jag får höra från glada nya odlare som lyckats särskilt väl med en eller ett par grödor. Inte sällan kan jag ana en smula panik i det glada tonfallet. Det är faktiskt inte helt lätt att stå där med en stor och fin skörd och inte veta vad man ska göra med den och har det inte drabbat dig än så kommer det garanterat att hända dig en vacker dag.
För oss som odlat ett tag och som gillar att tänja på gränserna och inte är rädda för att misslyckas har paniken för länge sedan lagt sig och vi har börjat att styra vårt odlande i en annan riktning. Dels har vi blivit bättre på att ta hand om stora skördar men också på att sprida ut vårt odlande så att vi odlar mycket av lite vid flera tidpunkter. För oss existerar inte bara en odlingssäsong utan mängder av odlingssäsonger i odlingssäsongen. Genom att sprida ut odlandet kan vi skörda lite vid flera olika tillfällen. Sist men inte minst är det avgörande hur man lagrar sina grödor och genom att inte skörda allt på hösten och låta en del stå kvar kan man skörda färska grönsaker mitt i smällkalla vintern.
Välkomna att lyssna på veckans avsnitt av Två odlare emellan och om hur Sara Bäckmo läxar upp mig angående vintersallaten och hur jag lovar att odla två grödor nästa år på det sättet hon odlar dem. Sponsorerna för detta avsnitt är Bokashi.se och Nelson Garden.
Föga anade jag att vi skulle ge den här växten så mycket uppmärksamhet i dagens program. Ser du vad det är? Bilden är tagen i slutet av december precis innan det kom 30 cm snö och blev -19 grader i Västerås.
Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.
Sponsring I den nya podden finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan, oavsett om ditt företag är verksamt inom trädgård eller annat område. Alla kontaktuppgifter och info om sponsring hittar du i menyn på Tvåodlareemellan.se
Pressmaterial För dig som vill publicera info om vår podcast har vi samlat info samt bilder under fliken Pressi menyn på Två odlare emmelan.se.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Lämna ett svar