Din varukorg är för närvarande tom!
På middag hos Stefan Sundström

Att vara gäst på en påhittad middagsbjudning i TV, är en ganska märklig upplevelse. Men i detta fall känns det oerhört ärofyllt.
sina osynliga gäster och svärmor berättar ofta om dessa intressanta middagsbjudningar.

Men att vara hembjuden till Stefan på riktigt på middag för att få vara med i en provsmakning av hans syrade röror, går inte heller av för hackor. Troligen är jag den enda kring kvällens bord som faktiskt suttit vid hans köksbord på riktigt. Jag lovar mig själv att bjuda tillbaka. Min mustiga tomatsås ihop med egengjord gnocci tänker jag tillaga. Under vår middag hemma hos oss kommer jag att visa upp den fiskebok jag själv hittade i min pappas bokhylla och blev alldeles betagen av. Vidare läser jag gärna upp en rad intressanta citat ur mina favoritböcker om livsåskådning som vi sedan kan diskutera kring. Det där med att vi kanske ärvt egenskaper av våra mor- och farföräldrar vill jag gärna veta mer om. Och Stefan, ta med dig boken av Lena Andersson!
Hur kommer det sig då att vi funnit varandra och snabbt blivit vänner. Det hela började kanske med att Stefan började följa Farbror Grön på vår facebooksida och på instagram. Plötsligt såg vi Stefans namn bredvid gilla-symbolen på var och vartannat inlägg. Genom ett tidningsjobb på
Kloka Hem blev vi bjudna till ett evenemang i Katrineholm, Egen El, där Stefan har en stor tomatodling. Det var där, mitt ibland frodiga tomatplantor vi stötte ihop. Därefter har vi beskådat varandras odlingar, smakat varandras syrade röror, bytt fröer, fikat och pratat om allt från genus till livsåskådnig och däremellan en massa odling såklart.
I middagsinslaget i programmet Go’kväll berättade Stefan om mitt sätt att sticklingsföröka tomathybrider för att kunna övervintra dessa. Här är ett filmklipp om detta:
Jag och Stefan är också i planeringsstadiet av någon form av kursdag eller gemensam föreläsning om odling. Först och främst är vi såklart nyfikna på om det finns intresse där ute för ett sådant evenemang. Hör gärna av dig ifall du skulle vara intresserad av en dag med oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”På middag hos Stefan Sundström”
Tack för fina inspirerande tips! En fråga, du säger att tomaterna orkar bära frukt utan att tjuvas då att du gödslar mycket. Vad gödslar du med och hur mycket?
Jag använder i huvudsak ekologiskt gönsaksgödsel och ibland lite hönsgödsel också, pelleterat. Ca 80 gram till 10 liter jord vid odling utomhus i behållare.
Jag vill också tacka för inspiration! Men också fråga om marktäckning. Här skriver du att man kan täcka med gräsklipp från en äng. När ska man klippa den i så fall? Jag har avstått från det eftersom jag varit med om att frön från örter och blommor kommer in i odlingen.
Jag skulle gärna vilja lyssna på dig och Stefan!
Tack. Vad roligt att höra.
Så kul med inspirations med er. Intresserad av detta. Funderade på att boka in er här på min gård för föredrag om det skulle funka. Jag bor i Jämtland och har odlat mycket men senaste åren är det förädlingen som tagit all tid och jag har då köpt in det mesta av bär och grönsaker från lokala odlare.
Skulle med vilka lyssna på er. Jag missade din föreläsning i västerås sist 😭. Vill ha en ny chans. Lyssnar ofta på dig och Sara. Gillar er verkligen.
Så varför inte höra en till person att bli inspirerad av.Vi i Falköping skulle gärna lyssna på er .
Lämna ett svar