Din varukorg är för närvarande tom!
Sockerärtor – så här odlar vi dem

En av de godaste högväxande sockerärtor vi hittills odlat är Carouby de Mausanne. En sommar utan den och utan sockerärter är ingen sommar för då har barnen inget att småsnaska på i våra odlingar.
Sockerärt
Pisum sativum
Sockerärt vårsås inomhus april–juni. Den kan även försås mellan maj och juni i växthus eller utomhus i pallkrageväxthus eller dylikt.
Slutplanteras i pallkrage eller på friland i maj–juni när plantorna växttill sig. Sockerärt kan också direktsås maj–juni.
En vår frågade vi en granne om hon kunde lägga 60 sockerärtor i blöt, plantera dem tre och tre i krukor, och sedan ställa dem i sina söderfönster. Vi gav henne en påse med de allra finaste ärtorna vi hade. Utan att tänka sig för hällde hon alla ärtorna i vatten, långt fler än 60. Hon förstod snabbt misstaget och vi funderade tillsammans på vad vi skulle göra med så många blötlagda ärtor. Fönsterbrädorna var redan fulla med försådder. Vi bestämde oss för att så de vi inte fick plats med inomhus direkt ute i landet. De förkultiverade ärtorna växte snabbare än de direktsådda. Resultatet blev att vi kunde skörda ärtor under mycket längre tid än vanligt. Såhär är det överlag med odling, man får improvisera och lösa problem efter hand som de dyker upp, och ibland kan det bli riktigt bra!
Alla baljväxter (gäller även bondbönor och stör-bönor) kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna använda kväve från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du nästa år tänker odla när-ingskrävande växter som kål, rotselleri, squash, eller lök. Under odlingssäsongen kan man på den slutliga odlingsplatsen successivt tillföra nya plantor eller direktså nya ärtor och på detta sätt säkerställa kontinuerlig skörd. Det går bäst att odla ärtor på friland eller i pallkragar. Är pall-kragarna isolerade från jorden trivs de sällan bra, men är det ditt enda alternativ ska du verkligen testa.
Att odla ärtskott är en hel annan sak än att odla sockerärtor, till ärtskott ska du inte använda några dyra sockerärtsfrön utan vanliga gula ärtor. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept på pastasallad med ärtskott och håll utkik på vår blogg, strax kommer det ett inlägg om hur vi odlar ärtskott.
Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Sockerärtor – så här odlar vi dem”
Mina sockerärter blir ALLTID gula i bladen precis när ärtskidorna börjar mogna , varför ? har du något svar på det ?
Nej, de vete fåglarna.
/ Johannes











Lämna ett svar