Din varukorg är för närvarande tom!
Vad skördar vi nu
![]() |
Melonerna cantaloupe och Jenny Lind |
Melonerna vi odlade på takfarmen i år blev varken speciellt söta eller stora men vackra så att de förslår. När jag var liten brukade min pappa strö socker ovanpå meloner som inte var så söta men idag när vi är medvetna om sockrets ohälsosamma inverkan känns det inte som ett alternativ. Vi får njuta av dem som de är och föreställa oss smaken lång bak i gommen när vi tuggar i oss dessa krispiga och gurksmakande frukter. Vi lyckades ju ändå odla fram en hel drös av dem trots denna sommar och bara det ska vi väl vara stolta över.
![]() |
Andra omgången broccoli på nedklippta plantor. |
Den här sommaren har varit svårare än de fyra senaste men ändå skaplig här där vi odlar, i det vi kallar mellansverige. 2012 var faktiskt sämre, den regnade helt bort. Torkan i juli var oroande lång och ett tag kändes det som att det var någon annan som beställt alla regnmoln. Jag vet inte hur många morgnar som började som mulna eller kvällar som jag tyckte bar på den där regntunga känslan med mörka moln i horisonten, det blev alltid sol till slut. När sedan den efterlängtade augusti och septembervärmen uteblev och det regnade kopiösa mängder så växte alla kålväxter så att de nästan knakade i dem. När de första regnen kom i augusti klippte jag ner alla broccoliplantor på takfarmen och efter ett par veckor började de att ge igen och de ger fortfarande, jag skördar några buketter var och varrannan dag och de är fantastiskt goda tillsammans i en stekpanna med lite råstekt potatis.
Precis som för melon så var den här sommaren inget vidare för våra aubergineplantor #Farmers long”. Jag har aldrig sett att aubergineplantor kan stå still i växten men våra gjorde det. Under i princip hela juli växte de ingenting för att sedan börja blomma i början av augusti och producera små frukter i september. Lika goda som alltid men små! 4 -5 plantor på takfarmen kunde ge 4 – 5 kg aubergine förra och förrförra året. I år får vi vara glada om vi får ihop 0,5 kg på lika många plantor.
![]() |
Gurkan flaming |
De här slanggurkorna av sorten flamingo skördade jag den 19 september i år. Trots att gurkplantorna uppe i takfarmens växthus drabbats av spinn så vill de inte ge upp. Våra barn blir överlyckliga av sådana här späda gurkor. Vi brukar hyvla dem med osthyvel och strö i dem i tunnbrödsrullar med philadelfiaost och hemtrampat örtsalt. Fördelen med att inte rensa bort gamla gurkplantor när de givit upp med att producera gurkor, är att man kan hitta sådana här bonusgurkor ända in under sen höst.

Röd och gulbetorna är också sena i år men de kommer att ge en bra skörd. Vi har redan börjat nalla i raderna och Theres gjorde något fantastiskt gott härom dagen. Hon skivade färsk gulbeta tunt och ringlade över citron och olja samt strödde ett gäng rostade solrosfrön över dem. Så enkelt och så fantastiskt gott, det smakade som en ny grönsak och den där krispigheten var så läcker. Jag testade en variant av denna rätt till lunchen idag. Finrivna gulbetor med pressad citron. Inte lika förvånande gott, men nästan.
Trotjänaren Blauhilde. Den purpurfärgade störbönan har vi i år odlat från eget utsäde. Tre störar kommer ge knappt 1,5 kg i år. Lite men ändå skörd. Den här sorten har aldrig svikit mig! Jag har odlad Eva, neckargold och olika slags platta skärbönor men de har något år svikit. Den här har alltid levererat om än lite som i år. Att odla grönsaker som man kan räkna med är inte så vanligt och har man en sådan gäller det att vara tacksam, konsekvent och hedra den genom att odla den. Ofta hamnar våra störbönor som lättkokta i en vinegrette på egen äppelcider-vinäger. Både ungarna och vi älskar bönorna när de serveras på det sättet. Lycka till där ute med era odlingar. Jag återkommer sb´närt om att berätta lite mer om alla härliga tomater vi odlar i år.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vad skördar vi nu”
Takk for at du deler dette med oss. Jeg har også prøvd Aubergine. For første gang. Fikk heller ikke mange eller store frukter.
Lämna ett svar