Din varukorg är för närvarande tom!
Salsa verde – vårt bästa recept

Jag odlar tomatillo endast för att göra salsa verde. Ända från frösådden i april till skörd i september väntar jag på att få smaka den delikata såsen. Jag älskar att vara så nördig. ”Jag odlar därför äter jag” är långt mer passande för mig än Descartes berömda axiom ” Jag tänker därför finns jag”.
Jag hade läst om denna sås i ett flertal tidningar och blivit riktigt intresserad. Ibland när jag läser om recept är det nästan som att jag kan känna smaken, givetvis påhittat och fantiserat men det sker något i det momentet. Jag tror att när jag ställer in mig på ett recept har jag också öppnat en direktväg till mina smaklökar och mitt hjärta. Det kräver egentligen bara att man är nyfiken. Nästa steg för mig är att i möjligaste mån odla alla ingredienser själv och helst gärna huvudingrediensen. Frön var lätt att få tag på och platser att odla dem på hade jag i överflöd.
Tomatillo på Takfarmen 2019
Min första kontakt med tomatillo var smått omkullkastande och på flera plan. Jag kunde inte föreställa mig att dessa tomatliknande buskar skulle utvecklas till mer eller magnifika ( beror på om man binder upp dem rejält) små träd. När sedan frukterna fyllde dess omhuldande skalhölje och prydde de små träden likt hängande små uppochnedvända minipumpor var lyckan total.
Strax påväg in i ugnen
100 % takodlade läckerheter. Det som saknas av ingredienser på den här bilden är lime, salt och koriander. Dessa tre ingredienser tillsätts efter att ovanstående grönsaker blivit ugnsbakade, svalnat samt rensats på dess skal och mixats.
Ingredienser
- 600 g tomatillos
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 1 till 2 medelstora gula lökar
- 4 – 6 padronpepparfrukter eller svaga gröna paprikor
- 1 kruka koriander
- 1 – 2 lime
- Ev några starka chilifrukter för tåliga
- Salt efter tycke och smak
- Vatten att späda med till ”lagom konsistens”
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala bort tomatillons prassliga pappersskal och skölj frukterna i ljummet vatten och gnugga bort det eventuella kletiga som finns där under. Skölj av paprikorna/chilifrukterna, skala löken och dela dem i halvor, bryt loss 4 vitlöksklyftor och behåll skalet på. Lägg alla ingredienser i en ugnssäker form gärna med bakplåtspapper under sig och baka i mitten av ugnen på 30 – 50 minuter. Ta ut plåten när du ser att allt är mjukt och låt grönsakerna svalna. Pillra sedan bort chili och paprikornas kärnhus och torrt skal och stavmixa ihop alla grönsaker tillsammans med en kruka koriander och limesaft från en eller två limefrukter. Späd ev med lite vatten om konsistensen bir för tjock. Kan förvaras i kyl upp emot en vecka. Tilsätter du atamon håller salsan ännu längre.
Tänker tacosås och tänk er den grön med en smak av koriander!
Äntligen kan jag njuta av denna gudomligt goda sås som närmast går att jämföra med en grön gazpacho med mängder av små runda frön, med en lagom hetta, rik koriandersmak och en balans mellan surt och salt. Till tacos, tostadas, nachos eller i gräddfilsdippen till fredagschipsen är den bara så underbar. Serveras helst isande kall.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januariVinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar