Odla pumpa – från sådd till skörd

Nakenfröpumpor

Det är roligt att odla pumpor. Plantorna växer i en rasade fart och sprider ut sig i trädgården. De färdiga pumporna tar dock tid på sig att bli skördeklara. Här berättar vi om hur man odlar pumpa.

När jag var liten trodde jag att pumpor var oätliga och bara odlades för att de var fina. På högstadiet hade jag en lärare från Kalifornien som propsade på att vi skulle fira Halloween. Det var allra första gången jag firade det och alla elever i vår sjundeklass fick njuta av hennes otroligt goda morotskaka och pumpapaj en fredagseftermiddag i ett mörkt klassrum. På  lärarens begäran hade vi alla satt på oss svarta eller orangefärgade kläder. Oj, vilken häftig upplevelse. Året var nog 1992 och ingen av mina kompisar hade firat halloween förut och aldrig ätit vare sig morotskaka eller pumpapaj. Johannes, som alltid ska vara värst, har naturligtvis ätit pumpapaj långt tidigare eftersom hans mamma bodde och arbetade i Oregon på 60-talet. Så Johannes fick smaka på pumpa redan som liten när de skulle fira Thanksgiving på amerikanskt vis.

Men hur är det då med de olika pumpasorterna, är alla ätliga? Ja, alla går att äta. Men vissa sorter är framodlade för utseendets skull och andra för smakens skull. Därför är vissa pumpor godare än andra. De pumpasorter som vi har odlat mest genom åren är kroschka, butternut, nakenfröpumpan Olga och Uchiki Kuri’.

Pumpa tillhör gurksläktet och odlas på liknande sätt som gurka, melon och zucchini. Det funkar bra att odla dem i pallkragar, stora krukor och på friland. Man behöver ha i åtanke att de sprider ut sig och tar väldigt stor plats. Därför skulle vi inte rekommendera att odla dem i ett växthus. Mest för att man ofta vill få plats med andra plantor också i växthuset. Har man ett superstort växthus eller odlingstunnel går det såklart bra att odla pumpa där.

 
Kroshka pumpa

Sådd

Vi har provat några gånger att direktså pumpa utomhus, men fröna har ruttnat varje gång. Därför  förkultiverar vi alltid pumpa inomhus. Pumpa växer snabbt och efter tre till fyra veckor behöver de planteras ut, för att inte skapa en djungel inomhus.  Hos oss i Mälardalen är det inte lönt att plantera ut tidigare än 10 juni, eftersom nätterna innan dess kan vara kalla och i värsta fall döda plantorna. Med tanke på utplanteringsdatumet räknar vi baklänges och planterar våra pumpafrön tre till fyra veckor innan den 10 juni, dvs i mitten av maj.

Sådden ställer vi på en värmematta. Men det går också bra på ett golv med golvvärme eller på en varm fönsterbräda. När plantorna tittat upp behöver de ljus antingen från växtbelysningen eller solljus.

Utplantering

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla pumpa – från sådd till skörd”

  1. Hej! Kan man så pumpa, gurka o zucchini i närheten av varandra eller är det att inte rekommendera så dom inte korspollineras?

    Mvh
    Malin

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har odlat dessa nära varandra och har har aldrig märkt att frukterna som bildats blivit påverkade. Om man vill kunna ta egna frön behöver man läsa på och eventuellt vara mer noga med avstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *