Din varukorg är för närvarande tom!
Odla gurkmeja
Det går alldeles utmärkt att odla gurkmeja inomhus i soliga fönster. Tänk vad lyxigt att kunna skörda en exotisk krydda bara några steg från spisen.
När jag ska odla gurkmeja köper jag ursprungsknölarna i en vanlig livsmedelsaffär. Sedan lägger jag dem i ett fönster tills det börjar titta fram små gröna skott från dem. Först då anser jag att de är redo att hamna i krukor med jord. Jag gör på samma sätt när det gäller ingefära och är du nyfiken på hur man odlar ingefära kan du klicka dig in på vårt inlägg ”Så lyckas du odla ingefära”.
Gurkmejan ska planteras ytligt.
Två förfaranden
Jag brukar göra på två olika sätt när jag ska plantera gurkmeja och på båda sätten lägger jag dem ganska grunt så att de gröna skotten kan titta upp ovanför det tunna lagret jord jag strör över dem. Antingen hamnar de i en ganska liten kruka för att jag inte har tid eller plats att plantera dem direkt i en stor kruka eller så åker de ner i en stor kruka 4 – 6 liters storlek där det är tänkt att de ska bo tills jag skördar dem.
Ligger knölarna för länge i ett fönster efter att skotten tittat fram finns det risk att knölarna torkar bort och dör. Då är de bättre att de temporärt hamnar i en liten kruka med jord och kan börja växa där. Det är lätt att plantera om dem till en större kruka när de växt till sig. I en 4 – 6 liters kruka brukar jag även tillföra 1 – 2 matskedar pelleterat hönsgödsel eller pelleterat grönsaksgödsel. Se till att hålla jorden fuktig men inte dyblöt.
Sterilisera jord
När det gäller inomhusodling har jag de sista åren mer eller mindre steriliserat all jord jag använder. Då förebygger man eventuella sorgmyggsangrepp. Sorgmyggorna gör ingen större skada på knölar men äter upp rötterna på småplantor. Det är främst äggen till sorgmyggorna som kan finnas i planteringsjord, både ny och gammal och även om den har varit fryst.
Gurkmeja, 2 plantor, rosa vattenkanna, ingefära, bananplanta, klockmalva och basilika.
Skörd
När våren övergår till sommar hamnar vår gurkmeja, men även våra andra inomhus odlade örter och kryddor, antingen i växthuset eller på ett skyddat läge utomhus. Någon gång i september plockar jag in dem i lägenheten igen. I år fick alla hamna i gurkfönstret en vecka efter att vi skörda de sista gurkorna. Nu står de i höstmörkret och grönskar. Gurkmejan växer i de två krukorna längst till vänster och när bladen vissnat ner ska jag gräva fram de nya knölarna och se hur stora de blivit. Man kan även skörda löpande från en grönskande växt närhelst man behöver en bit.
Gurkmejan ska jag främst riva och använda i olika indiskinspirerade grytor. Jag kommer även använda den tillsammans med ingefära med hett vatten och honung och njuta den som flytande under årets mörka förkylningsmånader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Odla gurkmeja”
hi
Can u please tell me which grocessary store i can buy turmeric tubers? And how do you say them in swedish?
We have found ”färsk gurkmeja” at ICA and Hemköp.
Härligt 🙂
Hur många sätter du i en kruka? Kan man peta ner flera i samma eller ska man bara ha en liten knöl i en 4-6 literskurka? Det ser ut som du satt flera i en?
ett par tre knölar i en 5 literskruka.
Johannes
Hur många nya knölar ger en gammal knöl?
Oj, det är svårt att veta. Gurkmejan är inte riktigt lika generös som Ingefäran men det blir knölar.
Jag har precis skördat en planta. Den har varit en prydnad hela vinter och sträckte sig mer än en meter upp. Det blev en hel del gurkmeja men det fanns även rotknölar med helt annan form och färg, lite som platta potatisar. Funderar på om det är dem man kan gräva ner igen för att få nya plantor. Har ni koll på det?
Vad kul, nej vi har inte full koll på det. Men jag hade planterat dem.
Mvh Johannes
Lämna ett svar