Din varukorg är för närvarande tom!
När fröskalet fastnar på chiliplantorna
Jag vet inte hur många gånger jag varit med om att chilins hårda fröskal fastnar på groddarna som tittar upp under frösådden. Kommer inte skalet bort från plantan stannar den i växten där och då för att sedan dö. Vill du rädda plantan måste fröskalet bort. Här berättar jag om hur du lyckas utan att ha sönder dina plantor.
Vissa sorters chilifrön har lättare att fastna på grodden än andra men då och då händer det på de flesta sorter. Under åren som gått har jag förfinat en teknik som fungerar för mig. Som vanligt i mitt odlarliv ligger det en mängd döda och misslyckade plantor bakom mina experiment. Under åren har jag testat att få bort fröskalet med nagelsaxar, pincetter, vanliga saxar och med fingrarna. Man kan avlägsna fröskalen på många olika sätt, men oavsett teknik gäller det att verkligen vara lätt på handen. Nu ska jag berätta om min metod som både är snabb och skonsam. Hoppas att du som fortfarande inte har löst detta problem får den där rätta knuffen för att kunna rädda fler av framtidens fastnade plantor. Det är ju så trist om de ska dö när de kämpat sig upp.

En liten vattendroppe
Om en liten planta står och stampar med sitt fröskal som en mössa under flera dagar är det dags att hjälpa till att få bort den, annars dör plantan. Det första du ska göra är att försöka få en vattendroppe att stanna på fröskalet, alltså på toppen av plantan. Det är inte jättelätt, man kan behöva testa sig fram ett par gånger för att hitta rätt balans med storlek på växt, droppe och hur man lär sig hur ytspänningen fungerar.
Efter ett par gånger kommer du finna balansen och får in det i ryggraden. Det är nästan lättast att få droppen att fastna på första försöket när skalet är torrt och absorberar vattnet, men det är inte kört om du misslyckas. Det fungerar även när skalet är blött. Försök att sätta på några droppar på plantan under en halvtimmes tid så att fröskalet verkligen blöts ner innan du går till nästa steg.

Kläm försiktigt på fröskalet
När vattnet gjort fröskalet mjukt är det dags att sträcka fram sina klåfingriga fingrar och börja klämma. Det är på högkant av fröskalet du ska klämma, så att de platta sidorna buktar ut och skalet vidgas. Se till att inte dra bort skalet direkt utan kläm först ett par gånger.
När du vidgat fröskalet ett par gånger är det dags att försiktigt lirka bort det från plantan. Oftast räcker det med ena handen men ibland, om det känns som att skalet det sitter hårt, kan man hålla försiktigt med ett par fingrar runt stjälken på plantan. Sitter det fortfarande fast kan man som en sista utväg försöka med en nagelsax och klippa försiktigt längs kanterna på fröskalet. Är det första gången du gör det här? Bli inte förvånad ifall du råkar döda någon planta, det händer även den mest rutinerade. Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”När fröskalet fastnar på chiliplantorna”
Vad händer om man råka få med lite av bladet när man tar bort skalet?
Man blir ledsen och det kan hämma växten.
Jag brukar ta fram duschflaskan och spraya vatten på den så snart jag ser att ett fröskal verkar sitta fast. Sedan vänta och så duscha igen. Efter några duschningar brukar det sällan vara något problem att försitigt lirka bort fröskalet.
Lämna ett svar