Din varukorg är för närvarande tom!
När man ska plantera om sin purjolök

Vi har fortfarande inte skördat alla purjolökar och i dag när de är -3,3 grader ser de ganska ensamma ut där de står fastfrusna i tillsammansodlingen. Men det är där jag vill ha dem och det beror faktiskt på min pappa. Han älskar purjolök, och kokt med smält smör ska den serveras. Ibland när jag var liten köpte han på sig ett par kilo åt gången och då brukade han hänga lökarna i en kasse på verandan i väntan på att njuta av denna, inte allt för sällan gasbildande gröda. Ibland när han storhandlade brukade han göra flera ärenden på stan medan purjolökarna låg i bilen. Hade jag otur en sådan dag kom han till skolan för att hämta mig och den varma skolbussen byttes ut mot pappas lökbil. Blundar jag och koncentrerar mig så kan jag ta mig tillbaka till denna stank och mindre trevliga upplevelse. Därför vill jag undvika att befinna mig i närheten av doftande purjolök, så jag lämnar den där ute tills vi behagar att använda den, oftast innan jul.
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du kan omplantera purjolök. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun.
Vi odlar purjolök i både pallkragar och på friland och som de flesta grödor vi odlar så förkultiverar vi dem
Omplantering
1. Grunda varje kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp
en planta i taget så att inga rötter går av. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord.
2. Frisera plantan genom att klippa ner den till ca 5 cm ovanför jordytan. Återupprepa när plantan åter har blivit 10–15 cm hög.
3. Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.
4. Vattna rejält i odlingstråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten.
5. Håll därefter jorden fuktig med ljummet vatten. Vattna direkt i odlingstråget. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet, kan det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du vattnar igen.
6. 2–3 veckor efter omplanteringen behöver plantorna gödselvattnas några gånger i veckan
innan avhärdning och slutplantering. Mer om gödselvattning, s 273.
Vad använder du helst purjo till? Vi tycker att den är fantastiskt god att använda i hemlagad sushi. Purjon ger det där lilla skarpa och mustiga till makirullarna, fantastiskt i kombination med majonäs. Man kan skörda purjo när de är späda och använda precis som salladslök.

Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar