Din varukorg är för närvarande tom!
Little Gem – årets godaste sallat!

Det är så roligt att odla nya sorter som kan bli nya favoriter. Denna sommar har vi också upptäckt den fantastiska sallaten Little gem.
Det är få salladssorter som verkligen får oss att häpna och vi odlar redan tre sådana; Black seeded Simpsons, Bronze arrowhead och Jericho. Men nu har vi fått en fjärde favorit och den har kommit till våra odlarhjärtan för att stanna. Visst har jag läst, sett och hört om Little Gem tidigare, men vi har haft otur med frön de senaste åren. Under två års tid har fröna vi köpt haft 0% i grobarhet och ett år när jag fick frön från en odlarväns eget förvärvade utsäde, var fröpåsen helt tom. Hade det inte varit för att jag är så otroligt envis i mitt odlande, skulle jag nästan ha gett upp.
Jag efterkonstruerar gärna dessa händelser med fröna och tolkar det som att det helt enkelt inte var dags för oss att upptäcka denna fantastiska sallat förrän nu. Men nu är vi där och detta är vår fjärde favorit och vi kan rekommendera den till 100 %. Den går likt våra andra favoriter att vinterså och kallså och behöver också ta en sväng genom kylen om den ska sås under sommaren. Little gem är en perfekt sallat rent storleksmässigt för att odla i plastbackar som vi gör under vinter och vår i vårt kallväxthus och borde bli varje balkongägares nya favorit.

Tänk er minisallatshuvuden knappt större än en handflata. En synnerligen perfekt portionsförpackning. Huvudena är dessutom kompakt knutna och döljer ett gulvitt inre som skapar färgdynamik åt en sallad och glädje åt ögonen. Mat som är vacker ger alltid ett mervärde! Huvudena är också riktigt goda att dela i fyra delar och dippa i en god gräddfilsdipp eller hemtrampad örtolja. Testa också att bara ringla öven en god olja samt en bra vinäger och dra några varv med örtsaltskvarnen på ett delat huvud. In med det i munnen. Kanske himlar du också med ögonen av denna upplevelse? Nästa år köper jag fler påsar med Little Gem frön.
Den här sorten vill jag inte leva utan!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Little Gem – årets godaste sallat!”
Spännande att läsa om era blandade resultat. Jag har försökt så little gem ett antal gånger och aldrig lyckats, men har inte varit tillräckligt säker på att det inte varit jag som slarvat med något för att kunna säga att det berott på frökvalite. Nu står en bytta i kylen och så fort jag får möjlighet ska jag sätta in den i en plastpåse också. Spännande, jag vill ju också smaka den så omtalade sallaten! Tack för era råd och tips!
Jag försökte mig på Little Gem i somras, men mina plantor knöt sig inte, utan var liksom bara en bladbukett och som gick i stock snabbt. Beska och trista. Var det på grund av hettan och för snål bevattning tro? Ska man göra något särskilt för att de ska knyta sig?
Tack för en lärorik blogg!
Hej!
Sallat vill ha mycket vatten för att kunna växa bra och inte bli besk. Så det kan ju bero på just snål vattning. Vi lyckas bäst med Little Gem när vi vintersådd den.Ah, jag sådde på friland i april och redan i maj blev det ju världens värmebölja… Jag får testa att vinterså. Tack!
Jag har också försökt att odla Little Gem, men misslyckats. Kanske ska jag göra ett nytt försök?
Absolut, visst ska du det 🙂
Lämna ett svar