Din varukorg är för närvarande tom!
Lingonkola med vanilj och choklad
Vi blev sugna på att få in en syrligare och fruktigare ton i julkolan. Vi testade också att leka lite med två olika smaker, vanilj och choklad. Resultatet blev en kola med tre olika smaker och det är en upplevelse att ta en kola och utröna när de olika smakerna blommar ut på tungan, oftast måste man ta fler bara för att testa i vilken ordning smakerna kommer. Lingonpulvret går att byta ut mot t ex blåbärspulver eller lakrits eller något annat pulver som du gillar. Det går också bra att bara göra en slags kola med pulver på.
Ingredienser chokladkola
1.5 dl kokossocker
1,5 dl råsocker
2,5 dl vispgrädde
1,2 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk kakao
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Ingredienser vaniljkola
2,5 dl rårörsocker
2,5 dl grädde
50 g smör
2 tsk vaniljpulver
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Ingredienser dekoration och syrlig smak
Lingonpulver
Gör så här: Blanda alla ingredienserna till respektive kola i varsin tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 25 – 40 min, rör då och då i kolan. Man märker att kolan börjar bli klar när den släpper från botten när man rör i den och att den mer har karaktären av en massa än en sås. När du anser att den är klar klär du in en för dig lämplig form med bakplåtspapper, pudrar botten jämt med lingonpulver och häller i kolasmeten. Ställ formen på balkongen, i kylskåp eller frys för avkylning. När kolan känns fast skär du den i lämpliga bitar. Förvara den i burk med tättslutande i rumstemperatur eller i frysen. Varva varje lager kola med bakplåtspapper så kladdar de inte ihop med varandra.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar