Komma igång med pallkrageodling och kompostering

Våra vänner har köpt ett nytt hus med tillhörande trädgård med några pallkragar och komposter. Vi fick komma på besök och rundvandring och vi gav några trädgårdstips som vi vill dela med oss av. Kanske vill du också komma igång med odling?

Våra vänners nya trädgård har en ganska stor gräsmatteyta som kan rymma både lek, avkoppling och odling. Trädgården gränsar till andra likande trädgårdar i villa-området och man kan se att de är planerade lite på samma sätt.

Flera har ett körsbärsträd, äppelträd, buskar och hallonhäck på sin tomt. I hörnen där trädgårdarna möts har alla husägare ordnat med ett komposthörn. Någon slags grannöverenskommelse verkar det som, eller så har en villaägare startat en trädgårdskompost och sedan har de andra följt hens exempel. 

Kompostering med kompostgaller

Komposten består av en träkonstruktion med två bås. Man kan tänka att planen en gång var att det skulle bli enkelt att ta jord ifrån komposten om det inte fanns någon vägg på framsidan. Problemet som har uppstått är dock att materialet i komposten legat för luftig att nedbrytningen gått otroligt långsamt. Nedbrytare vill ha det fuktigt om de ska kunna jobba. 

Eftersom komposten med bås snabbt blev full ordnades en ytterligare kompost i nära anslutning. Konstruktionen är gjord utav kompostgaller och innehåller tre stora fack för trädgårdavfall. Man kan ju bli allt annat än frågande till varför de gröna kvadratiska metallgallren ska heta kompostgaller, när de är just kompost det absolut inte fungerar till. 

Innehållet i en kompost gjord av sk kompostgaller blir ingen kompost. Det blir ett förvaringssystem för trädgårdmaterial som man vill torka. Genom gallrens stora hål kan omåttliga mängder med luft passera och se till att all eventuell fukt dunstar. Maskar och andra nedbrytande organismer letar sig kvickt därifrån och en full kompost kommer att förbli full till dess att man gör om hela rasket.

Vad gäller vännernas överfulla och snustorra komposter fanns det alltså några frågor. Vad ska vi göra med detta? Ska vi ta bort det, eller kan vi använda det på något sätt? Kan vi skynda på förmultningen eller brukar det ta så här lång tid?

Pallkrageodling

De tidigare ägarna har odlat lite grönsaker kunde man utläsa av pallkragarna som var omringade av en trätrall. Det finns fyra normalstora pallkragar som börjat bli lite murkna och tre pallkragar i mindre format som verkar vara relativt nya. Alla är placerade i närheten av varandra med gångplattor emellan. Jorden i pallkragarna var till en början ganska hård och paret har fräst jorden med jordfräs och nu är jorden ganska lättarbetad. Frågan är nu vad som behöver göras för att växter ska trivas och skörden ska bli stor.

När vi hjälper och tipsar andra om något trädgårdsrelaterat försöker vi alltid att tänka långsiktigt. Alltså, bättre att göra något grundligt och att det håller över tid, än att göra något snabbt som behöver göras om snart igen. 

Familjen fick en to-do-lista av oss

1. Ordna dubbla pallkragar till odlingen

Vill man odla mycket grönsaker i en pallkrage behöver man ha två kragar som man ställe ovanpå varandra. Då får det plats mycket jord som långa rötter kan virvla omkring i. Vi kunde se att flera av pallkragarna börjat murkna och därför föreslår vi att familjen byter ut dessa mot nyinköpta pallkragar.

2. Fyll de dubbla pallkragarna med kompostmaterial till hälften

Eftersom det fanns otroligt mycket kompostmaterial i deras torra komposter kan familjen grunda sina pallkragar, åtminstone till hälften, med materialet. På så vis blir de av med massa i komposterna och om det döda växtmaterialet får kapslas in av jord och pallkrageväggar kommer det förmodligen ganska snabbt bli till jord.

3. Ställ tre pallkragar ovanpå varandra och ordna en ny kompost

Av de pallkragar som tagits bort kan man bygga ett kompostlåda bestående av tre kragar ovanpå varandra. Pallkragarnas träväggar stänger ute en massa luft och innehållet i komposten kommer att behålla fukten. Viktigt är det att man inte har en botten. Maskar och andra nerbrytande organismer behöver lätt kunna ta sig från marken och in i komposten och tillbaka ner i jorden igen.

När behållaren är full med trädgårdsavfall är det bra om man vänder på hela steken. Det gör man lättast genom att ordna ytterligare en pallkragebehållare bredvid, även den bör vara tre kragar hög. Man öser sedan ner all kompost från den fulla till den tomma. I den gamla, som nu är tom, kan man nu lägga ner nytt växtmaterial från trädgården. Om det vill sig väl är den uppochnervända komposten klar att använda efter några månader.

4. Köp jordmaterial till odlingen

VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider”  i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Även om det finns en massa torr kompostmaterial att tillgå, kommer man att behöva tillföra jord också. Åtminstone om man vill kunna sätta igång med sitt odlade ganska snart. Att enbart köpa planteringsjord är ingen bra idé. Den håller sig inte över tid och innehåller för lite näring. Det bästa är att blanda olika material så att de tillsammans skapar en lucker, näringsrik och fuktbehållande jord. Vi tycker att påsmaterial är lätta att hantera och jorden som skapas blir toppenbra. Biokol skapar en lucker och fin jord som behåller fukt bra. Kogödslet tillhandahåller massa och näring och planteringsjorden ger massa och god jordstruktur.

Till varje pallkrage köps:

  • 2 säckar biokol á 40 liter
  • 2-3 säckar planteringsjord
  • 1 säck kogödsel
  • (om man inte har någon kompost att tömma, kan man köpa barkmull, 2 säckar)

Varje vår

För att jorden ska behålla sitt fina skick behöver man varje vår, inför ny sådd eller plantering rensa bort gammalt ogräs eller döda växtdelar. Därefter är det en god idé att fylla på med mer jord tex kompostjord, planteringsjord eller gammal krukjord.

För att växterna ska få den näring de behöver behövs extra näring inför sådd och plantering. Tillför  ca 7 dl pelleterat hönsgödsel och lika mycket pelleterat grönsaksgödsel. Blanda runt gödslet i jorden och därefter kan man börja så eller plantera.

Återkommande under säsongen är det bra att lägga allt gräsklipp man får från gräsmattan runt och mellan plantorna. Då får växterna en extra näringsboost, samtidigt som det ligger som ett lock på jordytan och hindrar jordens fukt från att dunsta. Har man inte tillgång till gräsklipp går det också bra att köpa flytande växtnäring eller göra eget gödselvatten att vattna med.

Varje höst

Har man mycket kompostmaterial kan man fylla på med kompost i pallkragarna. Är material knappt nedbruten kan det vara bra att först gräva bort ganska mycket jord i pallkragarna. Sedan lägger man i växtmaterialet och därefter lägger man tillbaka jorden så att komostmaterialet hamnar ganska långt ner. Är kompostmaterialet mer som jord, går det bra att bara blanda ner det i pallkragarna utan att gräva bort den befintliga jorden. Använd en grep så blir det enkelt att blanda runt allt material. Hösten är en bra tid att vända på innehållet i komposten så att innehållet är relativt nedbrutet till våren.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Komma igång med pallkrageodling och kompostering”

  1. Vilken bra text! Tack att du skrev den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *