Odla jordärtskocka – från knöl till skörd

Att odla egen jordärtskocka är ganska lätt och verkligen en gröda man ska satsa på i fall man önskar grödor som lätt förökar sig själva och inte kräver särskilt mycket omvårdnad. Dessutom brukar man kunna räkna med stor skörd.

För ett antal år sedan åt vi ofta rätter med jordärtskocka. Mestadels blev det goda soppor, men också gratänger och rivna mjölksyrade skockor. Jordärtskockan har en mycket säregen smak som, om man äter den för ofta, kan göra att man blir less på den. Så blev det för oss. Men eftersom den växer fint och ökar i sitt bestånd helt utan att vi gör någonting, finns den alltså kvar i våra odlingar trots att vi under en tid inte ätit så mycket av den.

När vi för ett tag sedan hade odlingskurs på Färna Herrgård bestod förrätten av 4 olika slags anrättningar av jordärtskocka. Denna härliga inspiration var precis vad vi behövde. Vi började direkt prata om att prova göra puré på knölen, pickla den, ugnsbaka och fritera chips för att härma lite av Färnas fantastiska kok-konst. 

Jordärtskockan Bianca blommar

Den blommande sorten vi odlar heter Bianca, men det går också bra att köpa knölar från en matbutik och odla dem. Men då kanske de inte kommer blomma. Vi fick Bianca av en odlarvän för många år sedan.

Den blommande sorten, Bianca, skapar fägring i köksträdgården under sensommaren med solrosliknande gula blommor. Ett mycket välkommet inslag.

Knölar man vill direktplantera i pallkrage eller på friland

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Odla jordärtskocka – från knöl till skörd”

  1. Profilbild för Elisabet Dohnfors
    Elisabet Dohnfors

    Älskar mina jordärtskockor (samma sort som er med vackra gula blommor), men ger dem ännu mindre omvårdnad, i princip ingen alls, inte ens vatten utom någon enstaka gång. Däremot använder jag dem som hjälpmedel att få lucker fin jord i tidigare ogräsbevuxna områden som efter en säsong med skockor blir lätt att rensa från kvarvarande kvickrötter mm, och därefter odla andra grödor. (Fast det stämmer nog som ni skriver att i brötig jord blir de extra knöliga. Jag kompenserar genom att inte skala så noga, bara skölja och skrubba. Eller koka först och sen trycka ut dem, ungefär som när man skållar och skalar mandel.)
    En annan iakttagelse – förvaring i papperspåse tycker jag inte funkar alls, de skrumpnar fort, även i kylskåp. I plastpåse håller de däremot jättebra, i månader i kylen. Lämnar dem lite öppna. Brukar ta de gröna som man får till organiskt avfall, de går ju att använda först till förvaring, sen till avfall (om man nu inte kör bokashi förstås…)

  2. Profilbild för Johanna Hedberg
    Johanna Hedberg

    Hej!

    Några frågor…
    Om man har murbrukshinkar, kan man plantera 2-3 knölar då?
    Blir de fortfarande lika höga i hink/kruka?
    Var i trädgården vill de stå, vilket läge?
    Kan jag vinterförvarar hinken i vår bod med termostat på ca 10 grader?

    Tacksam för svar,
    Johanna

  3. Profilbild för Maj Björk
    Maj Björk

    Hej, I Go kväll på SVT den 3 mars fick vi trevligt recept på kokta jordärtskocka och friterat skal på en god vintersallad.
    Måste testas när jag kan börja gräva upp mina skockor. Längtar!
    Maj i Leksand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *