Din varukorg är för närvarande tom!
Förvara sallad – gör en salladsburk
Gröna blad vräker sig över kanterna i kallväxthuset. Praktiskt taget varje bytta är proppad med något grönt och frodigt just nu i slutet av april. Har du inte sått ännu funkar det bra att så bladgrönt nu.
Mycket av det gröna i vårt växthus för närvarande är plantor som väntar på att planteras om en gång eller så ska de planteras ut när tid finnes. Innehållet i ett gäng större backar är till för direktkonsumtion och där är vi och skördar för fullt just nu. Än är många blad små, men det går väldigt fort nu så det gäller att ligga i med skördandet.

Backarna består av sallads rucola, spenatsorten Merlo och sallatssorterna Jericho, Bronze arrowhead och Black seeded simpson. Jag brukar skörda med några dagars mellanrum och då tar jag flera nävar av varje typ av blad. Troligtvis äter familjen av bladen redan vid skörden, men resterande blad vill jag förvara och kunna njuta av till flera måltider. Om bladen är stora tycker jag det brukar bli bra att sätta dem i en vas med kallt vatten. Men när det är miniblad som ska sparas drunknar de lätt i en vas. Då har jag ett annat sätt. Jag sköljer salladsbladen i kallt vatten och därefter stoppar jag ner dem i en glasburk. Sen sätter jag på ett lock och ställer burken i kylskåpet. Kommande dagar kan jag plocka färska och krispiga blad från min salladsburk. Jag skulle tro att burken håller bladen fina i upp till en vecka, men hos oss tar den slut snabbare än så.
Det händer också allt som oftast att örter av olika slag åker med i burken. Jag gillar nämligen att kombinera övriga blad med tex persilja och dill. I växthuset finns en back full med dill, men än är plantorna för små för att kunna skördas av.
Tips!
Om man har mycket bladgrönt i sina odlingar så kan man fixa en salladsburk och ge bort som present. Förbered den då med sköljda blad och be din vän ställa burken i kylen direkt.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Förvara sallad – gör en salladsburk”
Smart – vilket bra tips !
Ha det så gott !
Kram/IsaSå självklart, när man får infon!!
Jag bruket även lägga i en bit hushållspapper som absorberar fukten som kan uppstå 😊
Bra tips/ tack
/ Johannes
Lämna ett svar