Din varukorg är för närvarande tom!
Blomkålsbollar
Tänk dig en lyxig knaprig falafel med ett saftigt kryddigt inre med smak av blomkål, det kan nästan inte bli godare. Odlar man egen blomkål och inte vill avvara ett huvud till denna rätt, går det lika bra att använda bladnerverna. Blomkålsbollar passar bra till mat med indisk kryddning.
Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven
1-2 tsk salt
1- 4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (För fastare konsistens kan man ta lite mer)
ev. 1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
ev. 1 tsk hing (kan uteslutas, eller ersättas med finhackad lök eller vitlök)
1 krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 liter Ghi eller rapsolja för fritering
Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
—–
Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Den luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök. Vill man köpa hing, hittar man den i väl sorterade asiatiska matbutiker.
Ajwainfrö är ett smakrikt frö från Indien som är släkt med dill, fänkål och kummin. Sägs ha goda effekter på matsmältningen. Finns i välsorterade asiatiska matbutiker.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Blomkålsbollar”
[…] något om spiskummin men med en ton av citrus. Malda korianderfrön brukar vi använda i våra blomkålsbollar och i vår […]
[…] på recept på andra typer av bollar: Blomkålsbollar, Arancini – friterade risbollar med parmesan, Vegetariska köttbullar, Göra egen falafel med […]
Lämna ett svar