Din varukorg är för närvarande tom!
11,5 kg kål på en kvadratmeter

Sedan flera år tillbaka tävlar jag med mig själv om att få ut så många kilo huvudkål det bara är möjligt ur en dubbelpallkrage (400 liter). När jag första gången nådde upp till 8 kg blev jag själaglad men nu när gränsen flyttats fram ett par kilo blir till och med jag förvånad.
I veckan skördade jag äntligen årets första spetskålshuvud av sorten Kalibos och jag skördade huvudet skonsamt så att plantan är kvar och ge ytterligare en skörd. Huvudet vägde 1,9 kg. Tänk er 5 spetskålsplantor i en och samma pallkrage! Och att varje kvarlämnad planta även i snitt bildar 0.4 kg minihuvuden. Hur många kilo kål kan man då producera på ca en kvadratmeter? Rätt svar = 11.5 kg! Jag hade faktiskt nöjt mig med 5-8 kg, men 11,5 kg känns ju bara helt fantastiskt.
Marken räcker inte till?
Är det någon annan som kommit i kontakt med alla de där påståendena att odlingsmarken inte räcker till för att mätta jordens befolkning? Då känns det ju extra kul att berätta att just denna pallkrage där detta huvud vuxit och där hennes kompisar fortfarande står, befinner sig utanför vårt hyreshus på en plats det aldrig varit tänkt att man skulle odla grönsaker. Sätt på dig ett par stadsodlarglasögon nästa gång ni går igenom en medelstor svensk stad. Jag lovar att du kommer upptäcka mer potentiell odlingsmark än du vågat hoppats på.
4 faktorer
Jag vill verkligen inte hetsa och på något sätt sporra er till att tävla mot er själva eller varandra i skördevikt. Det viktigaste är ju inte hur stor skörden är utan glädjen i att odla och äta sin egen mat! Det jag däremot vill göra är att upplysa och inspirera till hur mycket mat man faktiskt kan producera på endast ca 1 kvadratmeter utan att ens täckodla med gräsklipp. Att det är möjligt beror på 4 faktorer.
1 Man odlar tätt.
2 Man gödslar generöst.
3 Man vattnar rikligt.
4 Man skördar skonsamt.
Mer kan ni läsa i vårt inlägg ”Så skördar du huvudkål”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”11,5 kg kål på en kvadratmeter”
Wow.
Har aldrig lyckats med kål 😕
Hur många plantor i en pallkrage kan man ha?
Sår du tidigt direkt på odlingsplatse? Eller driver upp inne ?
Nyfiken på förberedelserna…
I år har jag börjat med bokashi och har höga förväntningar 🤗Oj, det vara många frågor, i vår nästa bok som redan nu går att förbestsälla finns alla svar på dina frågor. Du kan också använda sökrutan här på sidan och skriva in tex pallkrage, kål, vinterså och vintersådd. Jag tycker alltid att man ska ha tätare än vad man tror och mer gödsel än vad man kan ana. ca 5 plantor är lagom men läs om att skörda skonsamt också och blir du premiumläsare kan du läsa mer om bokashi och den religösa aspekten av denna teknik.
Odla kallt: https://farbrorgron.se/odla-kallt-aterigen-pa-bokus-forstaplats-tack// Johannes
Lämna ett svar