Din varukorg är för närvarande tom!
Zucchinisoppa med kokosmjölk och chili

För flera år sedan fick vi i uppdrag att välja ut några recept till Ica buffé i samband med att de gjorde ett reportage med oss. En av rätterna var en soppa med zucchini som bas. Här kommer vårt soppreceptet igen. Vi har modifierat denna zucchinisoppa lite och bland annat lagt till en skvätt chilisås som gör soppan lite extra kryddig.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 potatisar
- 1 morot
- 1 zucchini (300-400 g)
- Olivolja till stekning och pensling, av brödkrutonger
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 4-5 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 1/2 dl finhackad persilja eller 1 msk torkade methilöv (bockhornsklöver), för 4 portioner
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- en skvätt chilisås
- eventuellt några färska timjanrevor eller torkad timjan
- några skivor surdegsbröd till krutonger
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Skär lök, vitlök, potatis och zucchini i bitar. Skiva moroten tunt. Fräs grönsakerna i oljan några minuter. Tillsätt vinet, buljongtärningarna och vattnet och låt allt koka på medelvärme tills potatisen är mosig, ca 15 minuter. Pensla brödskivorna på båda sidorna med olivolja. Strö över lite salt. Skär brödskivorna i kuber och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Torka krutongerna i ugnen tills de är krispiga. Låt dem sedan svalna.
När potatisen i soppan är mjuk är det dags att mixa soppan slät och tillsätta kokosmjölken och persiljan/methilöven. Låt koka upp. Salta och peppra och smaksätt med lite chilisås.
Servera zucchinisoppa med brödkrutonger och lite extra chilisås. Lägg gärna några timjanrevor eller smula lite torkad timjan över soppan och ringla över lite olivolja.
Fler tips på soppor: Rotfruktssoppa på blandade rostade rotfrukter, Gulbetssoppa med pepparrotscreme, Enkel tomatsoppa på färska tomater


Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar