För flera år sedan fick vi i uppdrag att välja ut några recept till Ica buffé i samband med att de gjorde ett reportage med oss. En av rätterna var en soppa med zucchini som bas. Här kommer vårt soppreceptet igen. Vi har modifierat denna zucchinisoppa lite och bland annat lagt till en skvätt chilisås som gör soppan lite extra kryddig.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 potatisar
- 1 morot
- 1 zucchini (300-400 g)
- Olivolja till stekning och pensling, av brödkrutonger
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 4-5 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 1/2 dl finhackad persilja eller 1 msk torkade methilöv (bockhornsklöver), för 4 portioner
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- en skvätt chilisås
- eventuellt några färska timjanrevor eller torkad timjan
- några skivor surdegsbröd till krutonger
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Skär lök, vitlök, potatis och zucchini i bitar. Skiva moroten tunt. Fräs grönsakerna i oljan några minuter. Tillsätt vinet, buljongtärningarna och vattnet och låt allt koka på medelvärme tills potatisen är mosig, ca 15 minuter. Pensla brödskivorna på båda sidorna med olivolja. Strö över lite salt. Skär brödskivorna i kuber och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Torka krutongerna i ugnen tills de är krispiga. Låt dem sedan svalna.
När potatisen i soppan är mjuk är det dags att mixa soppan slät och tillsätta kokosmjölken och persiljan/methilöven. Låt koka upp. Salta och peppra och smaksätt med lite chilisås.
Servera zucchinisoppa med brödkrutonger och lite extra chilisås. Lägg gärna några timjanrevor eller smula lite torkad timjan över soppan och ringla över lite olivolja.
Fler tips på soppor: Rotfruktssoppa på blandade rostade rotfrukter, Gulbetssoppa med pepparrotscreme, Enkel tomatsoppa på färska tomater
Lämna ett svar