Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor

Vitlöksolja är användbart till så himla mycket. Hinner man skörda hela vitlöken med blast och allt så får man en läckert grön olja. Sker skörden senare på säsongen, då det mest bara är klyftor och blasten torkat, blir oljan ofärgad. Smaken är i vilket fall som helst underbar oavsett färg.
Ingredienser vitlöksolja
- 1 – 4 klyftor vitlök eller hela färska vitlökar med grön blast (antalet beror på hur starkt du vill att det ska vara).
- Ca 1 – 2 dl olja
- En nypa salt
Gör så här: Pressa vitlöken eller vitlökarna i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 -60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan.
Tips: Är det under vår och tidig sommar när du lagar langos och du odlar vitlök, kan du lirka upp en egen ej färdigutvecklad vitlök. Den egna vitlöken ansas så att all jord försvinner och rötterna tas bort, ev kan de yttersta skalen avlägsnas men hela långa löken med gröna blast ska vara kvar. Dela vitlöken i delar och mixa den med en stavmixer tillsammans med 1 – 3 dl olja och lite salt tills du får en halvrinnig konsistens. Använd den mixade vitlöken som den är, eller sila av den i ett durkslag eller tesil så att du får bort alla växtdelar och erhåller en lättflytande grön olja. Vitlöksoljan kan sparas i ett par dagar i kylen.
Vitlöksoljan kan användas i salladsdressingen, på bröd eller varför inte till egen langos.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor”
Finns det inte risk för botulism när det lagras uta riktig uppvärmning?
Det finns en sådan risk, över 122 grader verkar var det som gäller.
Finns det inte risk för botulism om man kryddar olja m tex vitlök? Har inte vågat göra det.
Det gäller att använda den ganska omgående, det finns alltid en risk med icke sura inläggningar.
Vilken olja använder du, oliv eller rapsolja?
Både och
Så Gott, tack för receptet, har gjort egen:)
Tack 🙂
Lämna ett svar