Din varukorg är för närvarande tom!
Vinterså kål
Kål är en perfekt gröda att vinterså. Nästan alla former av kål klarar den behandlingen fint och ger superfina plantor framöver.
Har du tillgång till ett kallväxthus, odlingstunnel, en drivbänk, Pallkrage och en bit fiberduk, pallkrageväxthus, inglasad balkong eller en större plastlåda med lock? Då kan du vinterså dina grönsaker!
Vi har under de senaste åren vintersått en mycket stor del av alla de grönsaker vi odlar. Just kål är en tacksam vinterodlingsgröda. För vintersådd passar alla typer av kål, utom salladskål och kålrot. Dessa två har i alla fall inte vi lyckats särskilt bra med. De växer upp fint, men kommer igång med blomning tidigt på säsongen och ger på så sätt inte särskilt riklig skörd. Salladskål och kålrot sår vi framåt sommaren och skördar under hösten.
Vintersådd passar för: svartkål, grönkål, vitkål, rödkål, spetskål, savoykål, broccoli, cima de rapa, pak choi, tatsoi, komatsuna, brysselkål och rosettkål.
Vi har tre olika slags vintersådder. Sådder som ska ge fina plantor att plantera om och slutplantera på annan plats, sådder som ska ge snabb skörd tidigt på säsongen och direktsådder av rotfrukter på tjälad jord.
När det gäller kål är det främst den första typen av vintersådd som är aktuell, eftersom vi till största delen vill ha stora kålplantor att plantera om och slutplantera i våra olika odlingar.
Vi föredrar att göra iordning små byttor med våra vintersådder. Dessa ställer vi i vårt kallväxthus. Det går lika bra att ställa byttorna på någon annan skyddad plats, i typ en odlingstunnel, drivbänk, stor plastlåda med lock eller inglasad uteplats. Har man odlingsbäddar i sitt växthus kan det fungera bra att så i dem också.

Så här gör vi:
Någon gång i januari, februari eller början av mars förbereder vi våra vintersådder. Då fyller vi krukor eller lådor med planteringsjord, nästan upp till kanten. Därefter sprider vi ut kålfrön över jordytan. En kålsort för varje kruka/låda. Över fröna strör vi ett lager planteringsjord, ca 1 cm tjockt.
När fröbyttorna är preparerade med jord och frön kan man kicka igång dem direkt eller vänta ett tag. Vissa år står våra sådder klara i slutet av januari, men det kan också vara en hektiskt vinter för oss och då kanske vi inte gör iordning vintersådderna förrän i början av mars. Det spelar inte så stor roll vid vilken tidpunkt man fixar sina sådder, det avgörande är när man kickar igång dem. Det gör man genom att tillsätta vatten eller snö. Så länge man varken vattnat eller hävt på snö kommer inga frön att gro.
När vi finner att tiden är inne, i slutet av februari eller i början av mars, lägger vi ett tjockt lager med snö ovanpå sådden. Snön kommer sedan att kunna smälta ner och fukta jorden. Om det inte finns snö vattnar vi sådden ordentligt.
Startar vi för tidig som tex i januari kan det i värsta fall bli en mildperiod som lockar frön att gro. De små plantorna kan sedan duka under vid nästa köldknäpp. Bor man långt ner i landet är det en fördel att vänta till in i mars innan man vintersår och detsamma för er som odlar i de övre odlinszonerna. Speciellt i de högre odlingszonerna kan skillnaden i temperatur mellan natt och dag vara hiskeligt stor och för att jämna ut temperaturen rekommenderar vi att man använder ett växthus och kopplar in en kupévärmare på natten så att det inte blir för kallt. För oss i odlingszon 2 och 3 brukar kålplantor tåla att frysa några timmar på natten. Ner till – 8 grader några timmar brukar inte vara ett problem.
Det gäller att hålla koll på sådden när våren nalkas. Soliga och varma dagar skapar ett gynnsamt klimat för frön att börja gro och när den tiden är inne brukar det behövas vatten eller mer snö. Vi brukar ta för vana att titta till våra vintresådder ofta. Vintersår man i tex pallkrageväxthus, drivbänk eller stor transparant låda, behöver man vara noga med ventilationen så att det inte blir för varmt.
Kål som ska bli stora och frodiga plantor kan planteras om en gång innan de planteras på sin finala odlingsplats. För oss hamnar kål nästan alltid i pallkragar eller i ett friland. Vi har provat med krukodling och det går, men resultatet blir inte riktigt lika bra. Men om det bara är krukor som står till buds är det ett klart värt det.
Läs gärna vårt inlägg om kålodling i pallkragar. Där berättar vi hur vi lyckas få enorm skörd på liten yta genom att tex gödsla rikligt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Vinterså kål”
Hej! I år tänkte jag testa att odla spetskål. Men funderar på att kallså den. Har inget växthus och tänker att det ska få växa i pallkrage sen. Kan jag kallså i godislådor? Vad ska jag plantera om i sen när plantorna kommit upp? Kan man även kallså grönkål?
I öppna godislådor med hål i botten går bra. Ställ dem tes vid husgrunden i ett söderläge med mycket sol, se till att de inte torkar ut.
/ Johannes
[…] Vinterså kål […]
[…] Vinterså kål […]
Jag har inget växthus, men en vindskyddad balkong i söderläge. Rekommenderar ni att ställa öppna godislådor/krukor med snötäckta vintersådder direkt på ett bord på balkongen eller är det bättre att skydda dem i t ex stora plastlådor?
Precis så i stora lådor i så fall och se till att de är ventilerade så att de inte blir kokta.
Lämna ett svar