Din varukorg är för närvarande tom!
Vinbladsdolmar

I våra trädgårdar växer alltid minst en vinranka. I skogsträdgården är det för vindruvornas skull, men i tillsammansodlingen är det för vindolmarnas skull. Med kurdisk familj i huset var det en önskan att ha vinrankor och vi förstår varför. När Samira levererar sina dolma till oss äter vi så vi storknar. Här är en av våra varianter.
Ingredienser
30-40 färska vinbladsblad
1 dl valnötter
1 liten rödlök
4 salladslökar
30 nymortlade svartpepparkorn
4 zucchiniblommor
Några blad kål i det här fallet: Rucola, Collard, Pink Lettuice och crispy and spicy.
1 tsk torkad dill
5 skivor torkad sharonfrukt (går bra med russin också)
1,5 tsk salt
1/2 dl persilja
1 dl mynta
0,5 dl olivolja
2 dl basmatiris
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 dl pressad citron
Gör så här:
Fyllningen
Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag.Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken och salladslöken i olivoljan så att de blir glansiga men inte brända. Tillsätt riset, nötterna, svartpepparn, de finhackade sharonskivorna och alla örter och finhackade kålblad. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med sirap och salt.
Rullning
Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.
Kokning
Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!
Tips, dolmarna är godast om de fått svalna och mumsat till sig i kylskåpet en eller ett par dagar. Perfekta som de är , eller som tillbehör eller lite lyx på en picknick. På bilden högst upp serveras dolmarna med vegefärsbiffar med basilika, yoghurtsås med vitlök och mynta, smörstekta sockerärter och smörstekta kantareller.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar