Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör egen spagetti

Tillslut har pastamaskinen äntligen kommit till användning. Att göra egen spagetti är både enkelt och lyxigt gott.
Så pinsamt att det skulle ta 45 år innan jag stod där och vevade färsk pasta med ett löjligt flin i mitt ansikte. Det är ju så otroligt enkelt men smakar så ”komplicerat” gott! Har ni tänkt på det. När saker och ting smakar riktigt bra så är det ofta minimalt med efterarbete som plöjts ner i produkten, som en perfekt vinägrette, en snabbt monterad tiramisu som dryper av marsalavin eller nystekt rotselleri med lite salt. Vilken köpemorot kan tävla mot en nyss uppdragen i en pallkrage där du bor. Vilken chilisås smakar bättre än din egen spontansyrade som du bara låtit stå? Vilken kål smakar bättre än den du vårdat en hel odlingssäsong och njuter av vid eget bord. Ingen! Nu var det ju pasta jag ville prata om så nog med utsvävningar av detta slag, men nu förstår du precis vad jag menar, hoppas jag?
Sedan jag använde den här maskinen för första gången för fyra veckor sedan har det blivit ytterligare en middag med handvevad pasta. Men som jag brukar säga; det är inte förrän man har lagat något tre gånger som man börjar få kläm på just det receptet och resan verkligen kan börja. Fortfarande kan jag känna mig ringrostig om jag inte bakat kolakakor på ett halvår och plötsligt står där vid någons födelsedag och bakar på löpande band. Redan nu har jag börjat att fundera på nya sammansättningar av mjöl, att färga pastan, göra olika raviolifyllningar och att göra olika slags mönster. Ja som ni märker går jag igång så där totalt när jag finner något intressant. Livet är alldeles för kort för att inte bli fascinerad.
Så här gör man
Principen är ganska enkel när man gör pasta. Man använder mjöl och ägg, i det här fallet 5 dl durum-vetemjöl och 4 hela ägg samt lite salt. Man mäter upp mjölet i en hög på bordet. Sedan knäcker man ner äggen i högen och knådar degen med händerna tills den blir homogen och smidig. Jag använde en smörkniv i början så att det inte skulle bli för mycket klet som fastnade på mina händer.
När degen känns bra ska den vila i ca 30 min i kylskåpet eller på köksbänken, gärna med ett plastfilm över sig. Receptet räcker till 4 personer, ja knappt för det blir så otroligt gott så det är svårt att sluta äta! Just det här grundreceptet hittade jag efter en stunds googlande och det är Leila som komponerat det. Hennes recept är ofta väldigt enkla och väldigt bra.
Efter att degen vilat i en halvtimme ska den delas i fyra delar. Varje del ska köras igenom och knådas på pastamaskinens största öppning ca 5- 6 gånger. Sedan ska du minska öppningen på maskinen och successivt köra igenom degen på alla storlekar en gång åt gången tills du kommit till den minsta öppningen, då är degen jättetunn och jättelång!
Ibland kan det vara bra att vara två när man arbetar med maskinen, pastaplattorna blir så otroligt långa och det är svårt att hålla ordning på en halvmeter lång pastaplatta utan att få den dubbelvikt så att den klibbar ihop. Min hjälp står bakom kameran på den här bilden och kommer alldeles strax till undsättning.
När pastaplattan är tunn och lång är det bara att köra igenom plattan på den övre modulen där det ofta finns två valmöjligheter för spagetti. En för tunn bandspagetti och en för bred. Se till att du har vattnet kokande när du gör det här och häll ner pastan direkt i vattnet, annars kan den klibba ihop. Glöm inte att den godaste pastan får man om vattnet är lagom saltat, ja nästan lite för mycket saltat. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vi gör egen spagetti”
Jag kan tipsa om ravioliformar som är lätta att använda. Jag brukar göra fyllningar av det som går att skörda i trädgården inklusive färska kryddor. Blir jättegott
Här funderar vi på en sådan maskin, det verkar ju inte helt fel….. Nöjda med valt fabrikat?
Kan man torka pastan?
Har aldrig testat.
Lämna ett svar