Din varukorg är för närvarande tom!
Vi använder getingar
Då och då överträffar verkligheten dikten och i det här fallet är det verkligen så. Jag har ingen aning om hur en geting klarat av att överleva ända in i nov/december, men denna individ lyckades med att ta sig in i vårt hem när vi som allra minst anade det.
Det surrar i kaffeplantan
Medan jag satt och bloggade här om dagen hördes ett välbekant ljud. Ett diffust surrande från kaffeplantan som står till vänster om platsen där jag sitter och arbetar. Ni som lyssnat på podden ”Två odlare emellan” känner säkert till att jag är smått allergisk mot surrande ljud i och ikring en odling. Jag har särskilt svårt för män med maskiner i de odlingar där jag odlar. För mig betyder män med maskiner att någon växt kommer att dö genom någon slags mänsklig omedvetenheten handling. Det spelar egentligen inte någon roll om det är en lövblås, trimmer eller plogbil. Alla dessa maskiner har ställt till det i våra odlingar.
Välkomna gäster
Getingar däremot är välkomna gäster i våra odlingar. Vi upptäckte av en slump, 2014 uppe på takfarmen, att plantor till synes översållade med löss helt plötsligt var lusfria. Just de året hade vi kämpat med bladlössen i odlingskällaren och hör och häpna, gjort av med en liter T-sprit och tre liter gulsåpa och utan att bli av med lössen!
Men i juli samma år var plantorna som spökstäder och varendaste lus var borta. En kväll när jag var uppe och vattnade och för ett ögonblick fastnade med blicken i en vacker blåblommande rocotoplanta, såg jag det för första gången. Getingarna patrullerade våra chiliplantor och en del av dem käkade till och med bladlössen i flykten.
Året efter råkade en geting förirra sig in i vår odlingskällare i tillsammansodlingen och det blev samma resultat där. Getingen och fem stora chiliplantor levde i någon slags symbios och lössen uteblev, ja ända tills getingen dog. Då kunde kolonin blomstra igen och breda ut sig.
Det tog inte ens en sekund efter att jag upptäckte getingen inomhus innan jag visste vad jag skulle göra med den. Det var inte tal om att gå och hämta en flugsmälla. Här skulle det fångas geting så skonsamt det bara gick. Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag fångat egna rovdjur på det här medvetna sättet för att placera ut i en odling.
Väl nere i källaren gav jag getingen friheten åter och jag kan sova lite bättre om nätterna nu när jag vet att det är någon som hjälper mig nere i odlingskällaren. Jag har hört den surra lite då och då men antar att dess dagar är räknade. Man får helt enkelt vara glad för det lilla.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi använder getingar”
Fantastiskt, och du gjorde det enda rätta!
Lämna ett svar