Din varukorg är för närvarande tom!
Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan
En klassisk rätt som här bytt skepnad och blivit helt köttfri. Beräknad för 4 personer. Vegopuckarna steks i rapsolja och smör tills de fått färg, kryddas med lite salt och peppar.
Ingredienser rotmos:
2 medelstora morötter
500 g kålrot
4-5 potatisar av mjölig sort
15 svartpepparkorn
En klick smör
Salt efter tycke och smak
Gör så här:
Skala morötterna och kålroten och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck dem nästan med vatten. Låt det koka upp och låt det småkoka med lock i 20- 30min. Lägg därdefter den skalade och tärnade potatisen och låt det koka tills allt är mjukt, ca 15-20 min. Häll därefter av spadet men spara det. Mosa de avrunna rotfrukterna med en potatisstamp eller elvisp. Spä med spadet till lagom konstistens, krydda med salt.
Ingredienser ugnsbakad lök med timjan:
En ungsfast form
4 medelstora gula lökar delade i 4 bitar vardera
1msk muscavadosocker
1 tsk timjan
1/2 – 1 tsk salt
2-3 dl grädde
Smör att smörja formen med
Gör så här: Smörj formen och placera alla lökklyftor med den spetsigaste delen uppåt. Häll på grädden, strö över salt, timjan och muscavadosocker. Grädda i ugnen på 225 grader i mitten tills löken blivit mjuk och fått färg.
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan”
Alltså ugnsbakad lök! Tänk att nåt så billigt kan vara så gott!
Lök i alla former är så in i norden gott! Spännande med muscavadosocker…
En liten överraskning finns att hämta hos mig… ifall du gillar sånt det vill säga.
Ha det fint!
De där veggopuckarna är mycket goda! Också bra då de innehåller mycket protein (och relativt lite kolhydrater) 🙂
Ja de är underbara Marja:) Och lök är en välsignelse. Vart vore vi utan löken? Kanske en av de enskilt viktigaste ingredienserna i matlagning och då tänker jag på alla dess former. Gräslök, kajp, vitlök, rödlök, scharlottenlök mm mm mm mm.
Lämna ett svar