Till sommarfesten blev vi tillfrågade att göra en paj utan kött. Denna goda Västerbottenpaj hittade vi på icakuriren.se och den har vi gjort många gånger och alltid blir den lika uppskattad. Kanske är det för citronskalet i pajdegen som ger en viss syrlighet till helheten. Vi brukar äta pajen tillsammans med en kall sås med tångrom och en sallad.
Ingredienser
Deg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 msk vatten
rivet skal av en citron
Fyllning:
3 ägg
3 dl gräddfil
150 gr riven västerbottensost
1/2 tsk salt
kryddmått vitpeppar
Gör så här: Blanda mjöl, smör, vatten och citronskal till en smidig deg. Låt den vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut formen.
Vispa äggen och tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 25-30 minuter. Servera pajen varm eller kall.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar