Varför krukar ni era delade plantor, Farbror Grön?

Kanske har du lagt märke till att vi ofta delar på våra perenner under vår och försommar? Nu har vi fått frågan om varför vi krukar våra småplantor. Här kommer ett utförligt svar.

Det är verkligen roligt att skaffa sig nya plantor av de man redan har. Med nya plantor kan man fylla ut en tom plats, man kan bygga ut eller så kan man ge bort dem till någon. För oss handlar det oftast om alla tre anledningar. I ögonblicket då vi gräver upp plantor kanske vi inte vet vad just det lilla livet ska hamna sedan. Vi kanske helt enkelt bara ser att den här lilla plantan växer lite avsides för sig själv eller den här plantan är så otroligt stor att den skulle behöva delas. Att sätta ner dem i ny jord i en kruka blir då i första hand en mellanlandning. Sedan får de vara där tills vi har bestämt oss.

Alldeles för många plantor? Ja det kan lätt bli så att man har en större rikedom än vad man hade tänkt från början.

Plantorna får en näringskick

I våra rabatter i skogsträdgården är jorden inte särskilt näringsrik överlag. Trots att vi årligen berikar jorden med kompost, gödsel och biokol, brukar de plantor vi gräver upp vara ganska ynkliga.

När plantorna får bo i en kruka ett tag med ny planteringsjord som ju är lite näringsberikad, får växten en riktig näringsboost. På ganska kort tid brukar man se att plantorna växer till sig och reser sig upp. Från att ha levt i en näringsfattig jord till en med perfekt sammansättning.

Riklig vattning är viktigt.

Riklig vattning

Vi har tagit för vana att ställa alla våra krukor i odlingstråg, ser ut som en bricka med höga kanter. Sedan vattnar vi direkt i tråget och så får plantorna suga i sig det vatten de behöver. Vattningen skapar också en mycket gynnsam tillväxt för de nya plantorna. De plantor som finns i krukor är vi extra snälla mot vad gäller just vattning. Jord i krukor brukar snabbt kunna torka ut.

Lästips: Sticklingsföröka alunrot och få nya plantor till rabatten

Viktigt med solljus

Våra krukor placeras alltid så att tillgången till ljus är stor. Nu är hela skogsträdgården en väldigt skuggig plats överlag, så alla växter suktar vanligen efter mer ljus. Dessutom kan det ju vara så att den plantan som grävs upp levt i skuggan av en annan växt och av den anledningen är lite liten. Får en sådan växt lite mer ljus brukar den växa på sig rätt bra . Har man en solig trädgård kan man behöva ställa sina krukor på en halvskuggig plats. För mycket sol kan både torka ut plantor och chocka de små liven där de står i sina nya krukor.

Undvika att plantera ut döda plantor

Ibland kan man av misstag ha råkat gräva av någon viktig rotbit eller på annat sätt skadat växten. Det kanske inte märks när man precis grävt upp plantorna, men på sin nya plats kanske plantorna inte tar sig utan vissnar ner och dör. Har man satt en sådan planta i en kruka först, kan man hålla lite koll på sådant. Nu kan även oskadade plantor till en början se hängiga ut, men tar de sig inte på en vecka brukar de vara svåra att rädda.

Lästips: Skuggig trädgård – tips för både rabatter och grönsaksland

När kan man plantera plantorna?

Det spelar ingen roll när man planterar sina plantor där de sedan ska växa. För oss brukar vi i bästa fall hinna med det under hösten eller sensommaren. Men ibland kanske vi inte riktigt har bestämt oss ännu och då blir det senare än så, det vill säga nästkommande år.

Krukade plantor kan dö under vintern om de inte jordslås (grävs ner i jorden). Därför gräver vi ner krukorna i en jordhög, rabatt eller pallkrage med jord. Jordytan i krukan ska vara i samma höjd som jordytan runtom. När våren väcker liv i de små plantorna kan man ta upp krukorna, pillra ut plantorna och gräva ner dem på den valda platsen.

Om man inte krukar plantorna?

Det är absolut inget måste att sätta uppgrävda plantor i en kruka. Har man en ny plats som man tänkt ut kan man plantera plantorna direkt. Gräv en stor grop och förse jorden med gödsel. Vattna rikligt i jorden innan du sätter ner en planta och lika mycket när plantan är på plats. Var extra noga med regelbunden vattning den första tiden. Ha is i magen, plantorna kan sloka i början. En planta som inte repat sig efter flera veckor kanske inte överlever.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *