Din varukorg är för närvarande tom!
Varför krukar ni era delade plantor, Farbror Grön?

Kanske har du lagt märke till att vi ofta delar på våra perenner under vår och försommar? Nu har vi fått frågan om varför vi krukar våra småplantor. Här kommer ett utförligt svar.
Det är verkligen roligt att skaffa sig nya plantor av de man redan har. Med nya plantor kan man fylla ut en tom plats, man kan bygga ut eller så kan man ge bort dem till någon. För oss handlar det oftast om alla tre anledningar. I ögonblicket då vi gräver upp plantor kanske vi inte vet vad just det lilla livet ska hamna sedan. Vi kanske helt enkelt bara ser att den här lilla plantan växer lite avsides för sig själv eller den här plantan är så otroligt stor att den skulle behöva delas. Att sätta ner dem i ny jord i en kruka blir då i första hand en mellanlandning. Sedan får de vara där tills vi har bestämt oss.

Plantorna får en näringskick
I våra rabatter i skogsträdgården är jorden inte särskilt näringsrik överlag. Trots att vi årligen berikar jorden med kompost, gödsel och biokol, brukar de plantor vi gräver upp vara ganska ynkliga.
När plantorna får bo i en kruka ett tag med ny planteringsjord som ju är lite näringsberikad, får växten en riktig näringsboost. På ganska kort tid brukar man se att plantorna växer till sig och reser sig upp. Från att ha levt i en näringsfattig jord till en med perfekt sammansättning.

Riklig vattning
Vi har tagit för vana att ställa alla våra krukor i odlingstråg, ser ut som en bricka med höga kanter. Sedan vattnar vi direkt i tråget och så får plantorna suga i sig det vatten de behöver. Vattningen skapar också en mycket gynnsam tillväxt för de nya plantorna. De plantor som finns i krukor är vi extra snälla mot vad gäller just vattning. Jord i krukor brukar snabbt kunna torka ut.
Lästips: Sticklingsföröka alunrot och få nya plantor till rabatten
Viktigt med solljus
Våra krukor placeras alltid så att tillgången till ljus är stor. Nu är hela skogsträdgården en väldigt skuggig plats överlag, så alla växter suktar vanligen efter mer ljus. Dessutom kan det ju vara så att den plantan som grävs upp levt i skuggan av en annan växt och av den anledningen är lite liten. Får en sådan växt lite mer ljus brukar den växa på sig rätt bra . Har man en solig trädgård kan man behöva ställa sina krukor på en halvskuggig plats. För mycket sol kan både torka ut plantor och chocka de små liven där de står i sina nya krukor.

Undvika att plantera ut döda plantor
Ibland kan man av misstag ha råkat gräva av någon viktig rotbit eller på annat sätt skadat växten. Det kanske inte märks när man precis grävt upp plantorna, men på sin nya plats kanske plantorna inte tar sig utan vissnar ner och dör. Har man satt en sådan planta i en kruka först, kan man hålla lite koll på sådant. Nu kan även oskadade plantor till en början se hängiga ut, men tar de sig inte på en vecka brukar de vara svåra att rädda.
Lästips: Skuggig trädgård – tips för både rabatter och grönsaksland
När kan man plantera plantorna?
Det spelar ingen roll när man planterar sina plantor där de sedan ska växa. För oss brukar vi i bästa fall hinna med det under hösten eller sensommaren. Men ibland kanske vi inte riktigt har bestämt oss ännu och då blir det senare än så, det vill säga nästkommande år.
Krukade plantor kan dö under vintern om de inte jordslås (grävs ner i jorden). Därför gräver vi ner krukorna i en jordhög, rabatt eller pallkrage med jord. Jordytan i krukan ska vara i samma höjd som jordytan runtom. När våren väcker liv i de små plantorna kan man ta upp krukorna, pillra ut plantorna och gräva ner dem på den valda platsen.

Om man inte krukar plantorna?
Det är absolut inget måste att sätta uppgrävda plantor i en kruka. Har man en ny plats som man tänkt ut kan man plantera plantorna direkt. Gräv en stor grop och förse jorden med gödsel. Vattna rikligt i jorden innan du sätter ner en planta och lika mycket när plantan är på plats. Var extra noga med regelbunden vattning den första tiden. Ha is i magen, plantorna kan sloka i början. En planta som inte repat sig efter flera veckor kanske inte överlever.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar