Din varukorg är för närvarande tom!
Våra goda gyllenbär

Vi hade visning av takodlingen och det som väckte mest uppmärksamhet var de otroligt goda gyllenbären som besökarna fick mumsa på. Vad är det för sort? Hur kan de bli så här goda, mina smakar inte alls såhär?
Det finns flera växter som ingår i släktet physalis eller lyktörtssläktet som det också kallas. I matbutiken finns ofta små plastkorgar med blekgula prassliga bladhöljen som omsluter ett guldgult bär. Dessa bär benämns ofta som physalis. Får man för sig att odla dessa bär på egen hand är det framför allt kapkrusbär eller gyllenbär som man ska odla.

Gyllenbär eller Kapkrusbär?
Gyllenbär heter på latin Physalis grisea eller Physalis pruinosa och kapkrusbär heter Physalis peruviana.Dessa två frambringar liknande bär med prassligt bladhölje, men växtsättet skiljer sig något och de härstammar från olika ställen. Kapkrusbär sägs ursprungligen komma från Peru (peruviana), men började odlas på Kaphalvön utanför Kapstaden och det är därför den fått namnet kapkrusbär. Gyllenbär härstammar från centralamerika och Mexiko och kallas ibland för markkörsbär.
Olika sorter beter sig lite olika men i stora drag kan man säga att gyllenbär blir en buskig och låg planta. Bären släpps till marken när bäret inuti håller på att mogna och man plockar alltså mogna bär på marken. Plantan kan odlas på friland och i pallkrage, men vi föredrar att ha dem i en stor kruka.
Kapkrusbär blir mer likt ett träd, högre och yvigare än gyllenbäret. Bären mognar på plantan och de brukar ta längre tid för kapkrusbär att mogna än för gyllenbär.

Varför är era gyllenbär mycket godare än våra?
Det är ju en väldigt svår fråga att besvara. Det kan kanske handla om sortvalet. Den sort vi odlar på takodlingen heter Goldie. Den sägs vara extra söt och god. Vår gyllenbärsodling finns på en takterrass vilket betyder att de befinner sig flera meter närmare solen än om de skulle vara planterade på marknivå. Även antalet soltimmar är stort där vi låtit våra gyllenbär få växa. Det kan vara så att den stora tillgången på sol gör bären något sötare i smaken.
När någon ställer en odlingsfråga till oss finns det oftast inget enkelt och supersnabbt svar. Det finns så många faktorer som gör att ens odlingar kan te sig på ett eller annat sätt. Vi missade att ta reda på om frågeställaren verkligen väntat på att bären fallit till marken innan hen ätit av dem. Ett gyllenbär som sitter kvar på plantan är ett omoget gyllenbär och smakar lite surt. Medan ett bär som legat på marken ett tag och verkligen hunnit mogna ofta har en söt och fyllig smak med lite honungskataktär.
Vill du veta mer om hur man odlar gyllenbär är du välkommen att läsa mer i vår odlingshandbok Flera fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra goda gyllenbär”
När sår ni gyllenbär?
Har ni frön till salu?
Vi sår oftast gyllenbär i mars eller april. Några gyllenbärsfrön till försäljning har vi inte.
Hej! Jag gjorde ett experiment. Klippte ner min kapkrusbär rejält. Tog in den och planterade i en stor kruka och nu i januari skjuter den nya fina skott. Ska bli spännande att se vad det blir av den i sommar.
Så spännande! Du får höra av dig och berätta sedan vad som hände.
Lämna ett svar