Din varukorg är för närvarande tom!
Våra bästa sallater
En sommar utan egenodlad sallat, är ingen riktig sommar. Här berättar jag om våra favoritsorter. Som barn växte jag upp ute på landet. Vår lilla villatomt angränsade till skogen i två riktningar. Ett rejält grönsaksland hade vi i bortre änden av trädgården, inte långt från en bäck. Mina föräldrar anlade trädgården efter att de byggt villan och tänkte sig att odla för sommarnjutning. Det jag minns mest är plocksallaten som prydde varje sommartallrik.
Min mamma experimenterade inte så särskilt mycket i sin odling och sallaten såg ut och smakade på samma sätt varje år. Bläddrar man i en frökatalog märker man dock att det finns en uppsjö av sallater i olika former, färger och smaker. När jag och Johannes har testat olika sallatssorter har vårt mål varit att hitta sorter som ger vackra frodiga blad och som inte blir det minsta beska. Alla sallatssorter går förr eller senare upp i blom eftersom de är ettåriga, men vi har kommit att uppskatta de sorter som tar lång tid på sig att börja blomma och de som trots blomning ändå behåller sin obeska smak.Vi vill gärna kunna ta egna fröer av sallat och därför ser vi till att de sorter vi odlar är sortäkta och inte korsade. Korsade sorter har beteckningen F1-hybrid. Eftersom vi har flera odlingar brukar vi välja att ha en sort på varje ställe, så att de inte korsas med varandra. När blomningen är över och fröna torkat, samlar vi våra fröer till nästkommande säsong. Om man inte vill försöka sig på att ta egna frön, går det bra att blanda olika slags sallatssorter i samma odling, även F1-hybrider om man så önskar.
Nedan kommer jag berätta om våra favoriter så här långt.
Våra senaste inlägg
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra bästa sallater”
Tack för en fin och inspirerande blogg. Jag har små busktomater på alla fönsterbräden tack vare er och kunde skörda redan 1 maj :o) Det är så kul att höra om olika fröfavoriter och varför. Jag ska också prova little gem i år och har höga förväntningar. Köper aldrig sallad i affären men hemmaodlad är något annat. Tänkte höra om ni har något bra tips på örtvinegrett eller dressing för att liva upp salladen lite. De man köper är så goda men vill helst använda egna råvaror och utan skumma tillsatser så klart. /Maria
Tack för sorttips! Här hemma är det just Little Gem som är favoriten.
Tack för tipsen! Jag har fått en ny favorit i år: Plocksallaten 'Rekord' från Impecta. Den är krispig och har ingen beskhet alls. Kan skördas blad för blad eller som huvudsallat
[…] du läsa mer om sallat har vi ett inlägg om våra bästa sallater och vad det är för skillnad på ordet sallad och […]
Lämna ett svar