Din varukorg är för närvarande tom!
Vår egna rödbetssallad

En egen rödbetssallad går snabbt att göra och dessutom blir den mycket godare än köpt. Denna sats fyller burken på bilden och dessutom blir det några matskedar över.
Herre min skapare vad gott det blev! Som alltid är egentillverkad mat så svårslagen i både smak och känsla. Tidigare i år, när jag la in några burkar rödbetor, kryddade jag en av burkarna lite extra med kryddnejlikor, faktiskt med det här receptet i åtanke. Det var som att andas in ett andetag jul när jag öppnade locket på burken. Tillsammans med egenodlad pepparrot och inlagda gurkor från tillsammansodlingen bestod denna underbara sallad av hela tre ingredienser vi odlat 18 meter ifrån vår vår ytterdörr i staden. Sådant får mig att få gåshud! Oavsett om du odlat grödorna själv eller inte, tror vi att du kommer kunna njuta i stora drag. Vi önskar dig en smakrik jul.
Ingredienser
- 400 g inlagda rödbetor
- 1 dl finhackad ättiksgurka
- 1 lagom stort äpple
- 1 halv liten rödlök
- ca 1 dl creme fraich
- 1 dl majonnäs
- 2 msk riven pepparrot
- salt
- svartpeppar
- en skvätt senap
Gör så här: Hacka rödbetorna, rödlöken, äpplet och blanda i en skål. Blanda ner pepparrot, senap, crème fraich, majonnäs och kryddor. Blanda väl. Det går att servera direkt, men smakerna blandar sig bättre om det får stå i kylskåpet över natten. Håller upp till en vecka i kylskåpet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår egna rödbetssallad”
Påminner om mina barndoms jular.Creme fraiche fans inte då.Vi hade hacka urvattnad saltsil i och kallade det för Sillsalad,mycket gott.
Jättegod!
Om man inte kan äta creme fraiche (mjölkprotein)? Cashewgrädde?
Ja då kan man experimentera med sådant, det finns ju en uppsjö av färdiga produkter och grejer man kan göra själv. Berätta vad du använt så att fler får reda på det :).
Jag tål inte mjölkprodukter. Det funkar fint med bara majonäs . Kokosyoghurt blir nog bra oxå .
Lämna ett svar