Din varukorg är för närvarande tom!
Vår bästa potatis är korad!

Åratal av poatisodlande har nu äntligen givit frukt! Nu har vi två sorter som ligger på delad förstaplats både när det gäller smak och avkastning. Jösses att det skulle ta så många år att komma fram till vilka sorter som kan få kallas vår bästa potatis!
I början av mitt odlande tyckte jag att det var ganska onödigt att odla potatis själv. Det var ju så billigt att köpa i affären och inte kunde det vara så stor skillnad på hemodlade eller köpta, eller? Fint att kunna odla annat på den yta där annars denna bulkgröda skulle ta så mycket plats i anspråk tänkte jag då.
Men det var innan jag började att botanisera bland olika sorters potatisar, framför allt olika fasta sorter. Det finns ju så många att testa! Potatis smakar ju på sätt och vis ”potatis” och dess stora styrka är ju att den är relativt neutral. Men man vill ju ändå att den ska ha en viss karaktär, smaka gott, inte vara för vattnig eller spricka när man kokar den osv. Personligen är jag inte mycket för färskpotatis, jag vill ha mer stärkelse i knölarna än så.
Bara fasta sorter än så länge
Ett kvarstående problem, trots att två sorter är korade till vår bästa potatis, är att vi inte har några mjöliga favoriter. Det saknar vi verkligen.Vi vill ha en perfekt mospotatis som vi kan använda till gratänger, mos och gnocchi. Du får hemskt gärna dela med dig av dina bästa sorter.
Balanserad gödsel ökar avkastningen
Framför allt avkastningen har varit lite av ett problem har jag tyckt genom åren. Många gånger har jag gödslat för lite för att jag varit rädd att blasten ska ränna iväg och ge dåligt med kölar. Men efterhand som jag ökat gödslingen med balanserade gödsel som inte bara innehåller kväve utan bra med fosfor och kalium har jag fått större skördar, ca 5 kg per pallkrage.
Vår bästa potatis är korad
Personligen tycker jag att ett flertal sorter så som Amandine, blå Kongo, Gaiane, röd Amalie är riktigt goda. Men att de ger alldeles för lite knölar per stånd för att vara odlingsvärda. Våra två favoriter är båda fasta delkatesspotatisar, den franska och rödskaliga delikatesspotatisen Cherie och den rosavita Anya. Båda är lätta att koka utan att de spricker, fungerar bra till raggmunk och potatiskaka men blir synnerligen delikata som klyftpotatis i ugnen ihop med lite olja och hemgjort örtsalt. Cherie är otroligt god om den får kokas med skalet på och stå över natten i kylen för att sedan dag två delas på längden och stekas knaprig på den plana ytan. Anya blir fantastisk om den kokas som pappa arrugadas potatis/ kanariepotatis med 1 – 2 dl grovt salt per kilo potatis.
När vi odlar Cherie och Anya i pallkragar kan vi ofta skörda mellan 4 – 5,5 kg per pallkrage på 7 – 12 utsädespotatisar.

Att kupa eller inte kupa
Jag kupar inte våra potatisar. Det blir så krångligt när man odlar dem i pallkragar som vi till största delen gör. På sin höjd kan jag lägga på lite överbliven jord ovanpå eller täckodla potatisarna med ogräsrensning, ensilage eller något liknande. Det gör att jag får en hel del gröna potatisar som man vid en första anblick kan bli ganska irriterad över. Tills man fattar att man kan spara dem till nästa års utsäde och därmed bli självhushållande på framtidens mat. Det blir några kronor i vinst som sänker kilopriset på ens egen potatis och som tillfredsställer självhushållarhjärtat.
Läs gärna : Släng inte din gröna potatis
På vår blogg är det lätt att söka i vår sökruta. Söker man på potatis får man upp 17 sidor med 12 inlägg som berör potatis.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår bästa potatis är korad!”
Hmmmm! Jag fick skorv på min Cherie 🤔
Odlade Cherie i år efter att jag har hört att den ska vara så god. Och jädrans va rätt alla har haft. Första bara som kokt med smör och salt😁 Sen som stekt med lite timjan . Så jag har hittat hem i potatisvimlet🙏🏼
Letar förtvivlat efter sättpotatisen ’Anya´. Vet ni var man kan få tag i den?
Hälsningar från Märit Mårtensson
Mariehem B&B, Björka, SjöboFaktiskt inte, om inte Larsviken har den så finns den säkert inte. Tror att översvämningar i Tyskland var anledningen till att den inte fanns förra året.
Förra året odlade jag två sorters potatis bredvid varandra, Cherie och den då nya sorten Decibel. Stånden med Cherie fick bladmögel och vissnade ned, medans Decibel fortsatte att ha grön och fin blast. Båda sorterna var mycket goda, men i år fick det bli enbart Decibel.
Lämna ett svar