Din varukorg är för närvarande tom!
Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?
I ett tidigare inlägg beskrev vi hur vi höststädar i grönsaksodlingen och förbereder nya odlingsplatser. Samtidigt har vi tidigare även berättat att vi inte höststädar. Vari denna tvetydighet kan man kanske undra?
Anledningen är att vi hela tiden utvecklas och hittar ny vägar i vårt odlande. I detta fall handlar det kanske mest om tid och ork. Att städa bort allt på hösten har inte prioriterats alls och därför har rasslet bara fått vara. På detta sätt har vi dels kunnat får fantastisk höstskördar och frampå vårkanten har det visat sig att växter som sett döda ut fått ny kraft och börjar spira på nytt.
Våra upptäckter är långt ifrån unika. Vissa växter är perenna och växer upp år efter år, andra växter är bienner (tvååriga) och brukar sitt första år ge den skörd vi vanligtvis är ute efter tex blad eller rötter. Sitt andra år går de upp i blom för att bilda frön. Slutligen har vi ettåringarna, annuellerna, som ger allt under en säsong.
Vi lämnar kvar
Om vi har tid för trädgårdstädning under hösten passar vi på att samtidigt förbereda för kommande säsonger. Dött växtmaterial återgår till jorden direkt. Vid städningen sparar vi först och främst alla perenner, därefter låter vi vissa tvååringar stå kvar, dels för att kunna ge oss egna frön och dels för att de tidigt på våren innan blomningen kan ge frodiga ätbara blad. Annuellerna rycker vi upp ur odlingen efter att de gett upp. Nedan listar vi några av de växter som vi brukar lämna kvar och varför.

- Vi brukar låta några exemplar av morot eller palsternacka stå kvar i odlingen. Dessa rotsaker är tvååriga, vilket innebär att de går upp i blom sitt andra år och bildar frön. På så sätt får vi förhoppningsvis eget utsäde.
- Persiljan håller sig grön och fin länge och får stå kvar. Under kommande vår och försommar brukar den blomma och om vi hinner kan vi skörda frön, i annat fall ramlar de ner rakt under plantan och gror och föryngrar persiljeplantan på egen hand.
- Timjan, gräslök, vinterkyndel, spansk körvel och libbsticka är perenna kryddväxter och får stå kvar i många år.
- Grönkålen kommer ge skörd en lång tid framöver och får självklart stå kvar under hela vintern. Vill man kan man klippa ner den, och lämna en decimeter av stjälken och roten kvar i jorden. Under våren börjar den spira igen och kan ge mycket tidig skörd. Efter blomningen kan egna frön skördas.
- Huvudkålen brukar vi skära av det första huvudet och efter det låter vi plantan stå kvar. Inom kort börjar det blidas 3-4 nya minihuvuden som vi skördar under senhösten eller vintern. Dessa knyter sig inte så hårt, men är fantastiskt goda. Efter den sista skörden, kan man ta bort plantorna om man önskar.
- Röd – och gulbetor och mangold kan sparas för att ge frön kommande år. Men inte samtidigt. De kan korspollineras och ge frön med helt andra egenskaper än önskat. För oss är det mangoldens tur detta år att ge oss frön.
- Brysselkålen får stå kvar eftersom den i bästa fall kan ge skörd ända fram till april.
- Pepparrot som inte skördats får vara kvar.
- Piplöksblast som vi inte skördad ännu får vara kvar så att näringen återgår till löken. Nästa år ger den oss ny skörd.
- Sparrisens yviga plymer kan se förskräckliga ut, särskilt om de böjt sig. Dessa måste vara kvar för att samla kraft till vårens nya sparrisskott.
- Jordärtskockorna får vara kvar i jorden och kan skördas fram till april. Lägger man halm på jordytan kan man skörda även fast tjälen kommer. Blasten klipper vi ner, när den ser allt för tråkig ut.
- Potatis har vi låtit vara kvar i jorden ganska länge, fram till det blir tjäle i marken ungefär. Potatisen håller sig väldigt bra i jorden och behöver inte ta plats inomhus. Det har hänt att vi glömt kvar en massa potatisar, men de har faktiskt övervintrat och sedan börjat gro. Se vår film om hur vi gjorde med potatisarna.
Detta städas bort
- Gurka och zucchini har gjort sitt fram på höstkanten och växtdelarna tar vi upp. De åker ner på komposten eller i den befintliga jorden. Det gör ingenting om de har mjöldagg på bladen.
- Ärtor och bönor av olika slag blir ett bra tillskott till jorden om det myllas ner efter att sista baljan är skördad.
- Sallatsplantor som gått upp i blom, skördar vi på frön annars tar vi bort plantorna som får återgå till jorden.
- Majsen tar vi bort efter att vi skördat den sista kolven. Dessa stjälkar kan vara ganska hårda och behöver klippas i små bitar innan de blandas med jord eller kompost.
- Slinger- och buskkrassen som spridit ut sig och blivit slemmiga efter första frosten, tar vi bort och lägger i jorden eller på komposten. Innan frosten kommer har vi skördat dem på frön.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?”
Hej! Har en hel pallkrage med mangold. Om jag låter dom stå kvar kan jag skörda från planta som gått i blom nästa år? Eller skall jag bara spara en rad så att jag kan så något annat jämte tidigt i vår? 🤔🤔🤔
Det här inlägget landar rakt i min lista med bloggtips som ska publiceras snart! 🙂
/Kitty
Lämna ett svar