Din varukorg är för närvarande tom!
Vad skördar vi i december ?

Genom åren Jag har tagit för vana att lämna kvar en del grödor ute i trädgården för att skörda under vintern. Dels för att vi har dåligt med bra lagringsutrymmen men också för att det är så underbart gott att kunna skörda färska grönsaker direkt från trädgården, om man nu vet var man har dem? Som ni ser på bilden nedanför så spelar det inte så stor roll den här årstiden om man har skrivit namnlappar vid sina grönsaker.

Så här såg samma kål som på bilden ovanför ut en morgon i brandgult oktoberljus. Bilden är helt oredigerad och det som ser ut som vatten är små isdroppar. Den här plantan har verkligen prytt vår trädgård i år och jag har gått mängder av extravarv för att beskåda denna skönhet. Jag är så glad att jag kunde skörda den i veckan innan rådjur och harar tog den. Tänk på att huvudkål oftast klappar ihop efter januari, de är inte alls lika lagringståliga utomhus som grönkål och brysselkål. Men ändå, januari är väl ändå fantastiskt bra eller vad säger du?


Jag fick bege mig in i tamburen och värma handen på elementet och leta efter handskar innan det var dags att vränga loss kålen och som den satt! Kålen var supersvår att få av, i minusgrader verkar själva kålstocken bli som armerad av is. Ett tips, ta gärna med er en mindre såg eller machete när ni ska skörda kål under vintern.

Så här ser tillsammansodlingens vackraste kål ut idag och god var den också. Den hade en härlig sötma som gjorde att jag råkade äta upp några av de yttre bladen på väg in till spisen. Det här är extremt klimatsmart mat, odlad 18 meter från porten och dessutom sådd i kallväxthuset i februari 2 m från den finala växtplatsen utan tillskottsbelysning.
Tänk vad förnedrande det skulle vara om våra kålhuvuden bara var värda 4.50 per kilo efter allt arbete vi lagt ner! Mat är alldeles för billigt med tanke på hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom det vi äter. Och vill vi njuta mer av vår mat ska vi odla den själv och suga i oss glädjen och fascinationen att gå från att vara en konsument till en producent att gå från att vara passiv till att vara aktiv.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vad skördar vi i december ?”
Roligt inlägg. Skrattade gott åt dina beskrivningar av kalla händer (hand!) och macheten. Bara för jag känner igen mig. Man tror det ska gå lite snabbt och lullar ut i T-shirt och gummistövlar och håller på att frysa ihjäl när man står där och stöter på minsta patrull,
Lämna ett svar