Vad kan man odla i pallkrage?

Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage.

En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första gången vi hörde talas om odlingsformen var i början på 1990-talet. I ett inslag på TV visade en man upp sin anlagda odling med upp mot 200 pallkragar. Det var en häftig syn! Efter de stötte unga Johannes på pallkrageodlaren i den lokala handelsträdgården och blev än mer nyfiken på att se odlingen, som tydligen låg på cykelavstånd från vår skogsträdgård. Tyvärr, eller det var kanske mer tur i oturen, så var vägbeskrivningen inte tillräckligt bra. Istället för att hamna i en gigantisk pallkrageodling ledde cykelturen till en helt annan plats. Plötsligt uppenbarade sig en trädgård som var full med bollvivor.

Läs mer: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar

Det blev en mycket starkare upplevelse än pallkragarna. Efter mötet med bollvivorna har vi odlat fram mängder med vivor – helt klart en favoritblomma. Men pallkrageodlingen då? Nej, den har vi aldrig sett. Men tanken på att odla i pallkragar lät så spännande och framför allt smidig, så kort därefter anlade Farbror Grön sin egna första lilla pallkrageodling. Pallkragar hittade Johannes hos den lokala skrothandlaren för 20 kr styck.

Läs mer: Hur får jag en bra jord i mina pallkragar?

Odla ovanpå

Att odla i pallkrage var och är fantastiskt på många sätt, särskilt med tanke på vår trädgårds beskaffenhet. Trädgården ligger på en rullstensås med otroligt ojämns mark. Det går inte att gräva särskilt bra och det finns absolut ingen jord i marken, bara sand, grus och sten. Att jämna till marken lite och placera en pallkrage ovanpå, fylla den med jordmaterial och plantera blev en välsignelse i jämförelse med att försöka gräva i marken.

När vi fick barn ville vi börja odla grönsaker i större skala än tidigare. Det lilla frilandet som vi hade tillgång räckte inte på långa vägar. Våra tidigare så positiva erfarenheter av pallkrageodling gjorde att vi inte funderade särskilt länge på hur vi skulle utöka vår odling. För varje år som går utökar vi med ytterligare några pallkragar. Totalt odlar vi i ett 30-tal dubbla pallkragar. Det är inte riktigt som den där pallkragemannen på 1990-talet. Men vem vet hur många pallkragar det blir hos oss tillslut.

Använd dubbla pallkragar eller fler

Vill man kunna odla allt möjligt i sina kragar och kunna skifta grödor år från år, är det dubbla pallkragar man ska satsa på. Med dubbla kraga ovanpå varandra blir jordvolymen stor och det finns stor plats för växter mad långa rötter. Mycket jord håller fukten bättre. Se för guds skull till att inte snåla med jorden och fyll de två pallkragarna med jord nästan ända upp till översta kragkanten.

Läs mer: Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa

Vad kan man odla i pallkrage?

Man kan på det stora hela odla alla grönsaker och blommor, buskar och bär i pallkragar. Men några växter har vi slutat plantera i pallkragar. Det beror inte direkt på att de inte kan växa där utan för att vi inte tycker att de utvecklas till sina fulla potential i våra pallkragar. Läs mer om det längre ner.

Vad vi gärna odlar i pallkrage

Oj, listan kan göras så lång. Olika typer av bladgrönsaker som spenat, sallat och pak choi är perfekta för pallkrageodling. Gurkväxter som zucchini, pumpa, melon och gurka kan med fördel planteras i pallkrage och så kan rankorna växa över kanten på pallkragen och ner på marken. Observera att gurkväxter behöver massvis med gödsel, sol och värme, särskilt melonplantor. Rotfrukter som betor, potatis, rotselleri, rädisor, kålrot, haverrot, svartrot och palsternacka, morot och palsternacka brukar växa fint i pallkragar. Även olika typer av örtväxter så som persilja och dill samt ärter och bönor av olika slag. Våra lökväxter: purjolök, vanlig lök, vitlök, gräslök, piplök, luftlök och kantlök får ofta ta plats i pallkragar.

Vad vi inte odlar i pallkrage

Chili, paprika, aubergine, rosmarin och basilika får numera aldrig en plats i en pallkrage. Vi tycker inte det har blivit särskilt bra. Chili och paprika verkar uppskatta stora krukor mycket bättre än att växa i pallkragar. Aubergine kan leverera frukt i pallkrage men vi upplever att plantorna växer bättre i krukor. Basilika är ganska känslig och verkar inte gilla att växa tillsammans med andra växter i pallkragar, i krukor blir plantorna mycket frodigare och sniglarna kommer heller inte åt dem lika lätt. Tomater kan funka i pallkragar, men vi planterar dem hellre i krukor. Överlag är det smart att ha de mest värme- och solkrävande växterna (de som nämns i detta stycke) i krukor eller mindre lådor. Då kan man lätt flytta på dem om man skulle vilja men framförallt får der lite varmare om fötterna.

För många som odlar finns kanske rabatter eller friland att odla i också. Om man har det kan man till exempel välja sådant som tar stor yta, till exempel jordgubbar, rabarber, sparris, potatis, majs, vitlök, huvudkål och rotfrukter, till frilandet. Mindre perenner som gräslök, timjan och vinterkyndel kan växa i rabatter. Resten kan man ha i pallkragarna.

Vi har buskar och perenner i pallkragar

Om vi hade haft större friland hade vi kunnat ha alla våra buskar och perenner där, men i skogsträdgården behöver vi använda pallkragar även till detta. Vi har till exempel amerikanska blåbär i en pallkrage, rabarber i en annan och i två pallkragar har vi sparris. Jordärtskocka, pepparrot och perenna lökar som gräslök, piplök och luftlök växer också bra i pallkragar. Eftersom buskar och perenner är fleråriga och behöver växa på samma plats i flera år är det bra att plantera dem där de kan växa ostört. Om du har rabatter eller friland kan det vara bättre att plantera de fleråriga växterna där och låta snabbväxande växter avlösa varandra i pallkragarna. Buskar kan även växa på en helt egen plats om man gräver en stor grop någonstans och fyller den med jord och gödsel innan plantering.

Summasummarum

Pallkragar är fantastiska att odla i och du kan odla i stort sett allt som går att odla i vårt klimat. Se till att du har stor jordvolym, rikligt med gödsel och vattnar regelbundet. Vill du få stor skörd av basilika, rosmarin, chili, paprika och aubergine tycker vi att det blir bättre att odla dem i krukor.

OBS! Att endast använda planteringsjord på säck i pallkragarna går helt bort!

Här kan du läsa mer om vilken jord du kan använda i pallkragarna: Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa, Hur får jag en bra jord i mina pallkragar?, Anlägga en pallkrageodling och välja jord, Återvinn jorden!

I våra böcker kan du läsa mer ingående om odlandets konst och hur vi arbetar och tänker kring jord och pallkragar.

Du hittar våra böcker här: Våra böcker

Johannes Wätterbäck &Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

2 svar till ”Vad kan man odla i pallkrage?”

  1. Vi odlar allt i antingen pallkragar som vi har i dubbel höjd, eller andra högbäddar. Vår jord är precis det motsatta er, tung lerjord med det vi på danska kallar blålera under den vanliga lerjorden. Dvs. att vi måste etablera dränering i nedersta krage och häller på jord bakefter. Att odla direkt i jorden här, är dömt till att misslyckas eftersom regn blir stående ovanpå lerjorden. Vi hade en hel del problem med vitlök, som skulle övervintra. Det blev helt enkelt för vått.
    Nu odlar vi i allt i pallkragar. Det är dessutom väldigt lätt att hålla kontroll med var man hade de olika grönsakerna året förr.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Intressant att du berättar:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *