Din varukorg är för närvarande tom!
Två odlare emellan – Gurkväxter

Den 27 december är det premiär för Saras och min podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck. Men redan nu kan du lyssna på ett smakprov på tvaodlareemellan.se.
Varje vecka fram till premiären kommer vi att publicera smakprov i form av kortare avsnitt. I det första kortavsnittet i podcasten Två odlare emellan samtalar jag och Sara om gurkväxter. I familjen gurkväxter ingår melon, pumpa, zucchini och såklart gurka.
I mina odlingar finns varje år gurkväxter av olika slag. Zucchini odlar jag på friland eller i pallkrage både i staden och på landet. Gurka finns i vårt fönster, växthus, på friland och i en och annan pallkrage. Pumpor odlar jag gärna i större odlingsbäddar. Melon odlar jag allra helst på vår takodling.
Då gurkväxter härstammar från tropiska delar av världen behövs en hel del anpassning för att få dem att trivas i vårt klimat. Värme är extra viktigt. När jag tänker efter så är det helt klart gurkväxterna som jag genom åren har misslyckats mest med. Och det beror i stort sätt enbart på att jag i min odlingsiver missbedömt utomhusklimatet och sorgligt nog låtit mina känsliga småplantor frysa ihjäl under kalla vårnätter.

Förkultivera
Med tanke på känsligheten för låg temperatur brukar jag alltid förkultivera gurkväxterna inomhus för att lyckas bra med dem. Maj är en bra tid att så. När det är dags att plantera ut dem behöver sommaren vara på gång. Hos oss i odlingszon 2 och 3 planteras de alltid ut efter den 10 juni och då gärna i en drivbänk, växthus eller med en skyddande fiberduk som täcke.
När man kommit in i sommaren är det bara att vattna och vänta, förutsatt att man har gödslat sin mark väl eller odlar på en näringsrik plats. Hos oss kan dessa växter leverera skörd ända in i slutet av september under varma höstar och har man tur kan man stöta på något exemplar glömd i odlingarna under oktober och november.
I kortavsnittet om gurkväxter pratar jag och Sara om var vi upplever att våra gurkväxter trivs och växer bra. Du får också svar på frågor som: Kan man föröka genom avläggare och sticklingar? Vad händer om man beskär plantorna? Vad kan man göra med omogna pumpor?
Har du några förslag och önskemål, något du verkligen skulle vilja att vi samtalar om, några frågor du hoppas ska få ett svar eller bara en idé om ett roligt och intressant tema, tveka inte att höra av dig.

Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Två odlare emellan – Gurkväxter”
Så roligt och intressant att lyssna på!
Mer mer mer!
Lämna ett svar