Din varukorg är för närvarande tom!
Torka äppelskivor som Karin
Karin är en av mina äldsta odlarvänner. Vi träffades över en funkia 1994 och sedan dess har vi berikat varandras våra odlarliv med våra gröna äventyr. Karin är fenomenal på att laborera, experimentera och skapa smarta och enkla lösningar. Det gäller allt från odlingstekniker, bygga nya odlingsplatser, skapa olika slags gödsel och ta till vara skördarna från vad både träden och köksträdgården ger.
Äppelgård med två sorter
Sedan 15 år tillbaka lever Karin på en gammal äppelgård där en hel del av originalträden fortfarande växer och ger frukt. Det är i huvudsak Melon- (småländskt citronäpple) och Åkerö- träd som står i och kring hennes odlingar. Enligt mig är det kanske två av de godaste äppelsorterna man kan tänka sig. Båda ger sen skörd och melonäpplet går dessutom att lagra länge. Genom Karin och hennes äppelgård har jag kommit fram till att melon troligtvis är den bästa äppelsorten för oss självhushållare. Äpplet passar till allt från färskkonsumtion till paj, mos, äppelringar och äppelcidervinäger. Karins lagringsrekord är att lagra melonäpplen till midsommar i sin jordkällare i förslutna hinkar, men just detta ska jag berätta lite mer ingående vid ett senare tillfälle. Nu ligger fokus på Karins fenomenalt effektiva sätt att torka äppelringar, med hjälp av en helt vanlig tokställning för kläder och lite tankeverksamhet.

Alla som torkat äppelringar i en vanlig bordsapparat för torkning vet att det tar en hel del tid att torka 10 – 20 kg äpplen. Karins metod är långt mer effektiv och förbrukar inte lika mycket energi.. Genom att använda en torkställning för kläder, där hon först trär in äppelringarna i bambugrillpinnar och lägger dem på tvären, får hon plats med otroligt många ringar. Eldar hon i öppna spisen kan hon ställa ekipaget närmare värmen och då skyndas torkningen på. På den översta bilden står torkställningen vid ett fönster där hon även har ett element. Genom att vrida runt torkställningen mot elementet skyndar hon på torkningen en aning.
Bananflugor
Skulle man ha problem med bananflugor som vill åt äppelringarna kan man hovra med dammsugaren lite då och då ovanför dem och på det sättet få bort dem. Ställer du dessutom ut ett par glas med honung, diskmedel och äppelcidervinäger där du bor kommer en del bananflugor hamna där. Ju snabbare du får äppelringarna att torka desto färre problem får du med eventuella bananflugor.

Här ser man tre olika nivåer av äppelringar som torkar på Karins ställning, nästan färdigtorkade, torkade i ett dygn och nyligen skivade äppelringar. Där det försvinner några torra kommer strax en ny laddning färska och så håller Karin på under hösten tills hon anser att hon fått ihop för sin årskonsumtion.När man anser ringarna vara torra nog för att lagra dem, stjälper man ner dem i en papperspåse och låter dem ligga luftigt. De håller i flera år om man förvarar dem rätt.
Obs! Se verkligen till att äppelringarna är torra innan du lagrar dem. Det är så otroligt trist om ringarna skulle börja mögla och du blir tvungen att slänga dem.
Vad gör man med så mycket äppelringar?
Med mängder av torkade äppelringar kan man göra en hel del. I vår familj älskar vi äppelringar och mestadels äts dem som naturgodis. I de torkade ringarna finns mycket fibrer bevarat och det kan vara en god idé att inte äta för mycket. Till julen blir det gott att göra egen glögg genom att blanda äppelmust, torkade äpplen och glöggkryddor. De torkade äpplena kan också bli basen i en fruktsoppa. Om man gör egen granola blir det extra gott tycker vi om man tillsätter bitar från torkade äppelringar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Torka äppelskivor som Karin”
Hej,
Hur lyckas man med konststycket att få hela äppelringar???
Hälsningar
ClaireDu får experimentera fram detta och knäcka koden och berätta för oss när du lyckats.
Mvh Johannes
Lämna ett svar