Din varukorg är för närvarande tom!
Toras paprikapasta med kantareller

När Tora ska laga egen mat blir det ofta en lyxig pastarätt med gräddig paprikasås, även kallad paprikapasta hos oss. Om hösten när våra svampkorgar blir fyllda med kantareller händer det att även lite svamp vänds ner i såsen. Otroligt gott!
Ingredienser 2-3 personer
- Pasta + ev en kopp pastavatten
- 2 – 2,5 dl grädde
- 1 paprika, helst grön eller röd
- 1 liten rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 buljongtärning
- salt och peppar
- några dl rensade kantareller
- smör eller olja till stekning
- finhackad persilja till garnering
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men förkorta tiden med ett par minuter. Skär paprika och rödlök i mindre bitar, finhacka vitlöksklyftan. Fräs grönsakerna på låg värme i lite olja. När paprikan verkar mjuk, tillsätter man buljong och grädde. Låt puttra tills konsistensen är krämig. Rensa och stek kantarellerna i smör eller olja i en egen stekpanna.
När pastan är klar, dvs har kokat några minuter kortare än anvisningen, fyller man en kopp med pasta vatten innan man häller av allt pastavatten. Därefter blandar man pasta, gräddsås och hälften av kantarellerna väl i antingen gräddsås-stekpannan eller i pastakastrullen. Späd med pastavatten och låt koka någon minut så att pastan blir klar. Pastavattnet kan vara ganska salt, så smaka av innan du saltar mer. Peppra gärna med rikligt med nymalen svartpeppar. Servera direkt och garnera med resterande kantareller och gärna finhackad persilja.
Tips!
Riv i någon god ost i såsen eller stör riven ost ovanpå pastan vid serveringen.
Recepttips på andra härliga pastarätter:
- Vår mustiga vegofärssås till pasta
- Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning
- Pastasallad deluxe
- Tomatpasta med mozzarella
- Svartkålspasta
- Broccolipasta med ostsås
- Pastasås med linser och pesto
Theres Lundén & Tora Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar