Din varukorg är för närvarande tom!
Toras knäck på egenodlad sirap!

Tora, vår dotter, tyckte att det var dags för knäck och som en skänk från ovan var köpesirapen slut. Då kom jag ihåg rariteten som står i vårt kylskåp, vår egen sirap.
Under de senaste två åren har jag, Johannes, odlat sockerrör uppe på takfarmen och med god framgång. Ca 25 plantor i en välgödslad dubbelpallkrage, uppdragna från frö, har som mest kunnat ge oss 560 g trögflytande sirap vid skörd under oktober. Sockerrör är relativt lätta att odla, faktiskt betydligt lättare än majs som hamnar i samma kategori i utseende och växtsätt. Under 2021 ska jag försöka ta mig i kragen och skriva mer om sockerrör. både om hur man odlar dem och hur utvinner dess söta saft på bästa sätt.
Kreativ energi
Känslan av att arbeta med egenodlade produkter är enormt berikande och skänker mig, Johannes, mycket glädje. Alla dessa olika slags experiment med processer och för oss nya växter vi stundtals håller på med, håller mitt sinne öppet, nyfiket och vaksamt. Med det sagt vill jag inte på något sätt förringa odlingsglädjen med de växter som vi vanligtvis kallar för ”vanliga” De är ju minst lika underbara att odla och arbeta med. Men jag behöver ny styrfart för att fungera optimalt kreativt. Dessa nyheter blir lite, om jag får använda en skogshuggarmetafor, som att dopa motorsågen med startgas för att få igång den på första rycket. Jag behöver den där startgasen för att komma loss från invanda strukturer och rutiner som det är så lätt att fastna i och jag vill att livet ska vara levande
Tora gjorde knäcken helt utan vuxnas inblandning och tillsammans med en kompis.
Ingredienser Toras knäck med egenodlad sirap
- 2 dl sirap behöver inte vara egenodlad
- 2 dl socker
- 2 dl grädde
- 1 dl hackad mandel, behöver inte skållas innan.
- Några nypor flingsalt
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom den hackade mandeln i en tjockbottnad kastrull. Låt knäcken koka upp för att sedan sjuda i ca 25 – 30 min tills den är ca 125 – 140 grader. Ju högre temperatur ”smeten” får desto hårdare blir knäcken. När du anser att det kokat klart rör du ner mandeln och portionerar ut knäcken i knäckformar av papp.
Tora tips 1: Om man penslar decilitermåttet med lite olja innan man häller i sirapen i kastrullen är det lättare att att få ur den utan att det kladdar.
Toras tips 2: Hacka lite mjölkchoklad om du gillar chokladsmak. Blanda ner chokladen precis innan du ska hälla knäcken i formarna så att den inte smälter för mycket.

Komplex smak
Egen sirap har en komplexitet i sin arom som köpesirap aldrig kommer nära. Det påminner mer om muscovadosocker i smaken med både toner av choklad och lakrits och med en lätt sälta. Knäck tycker vi blir alldeles särskilt god om den ställs i frysen innan den avnjutes. Då smäller den av så härligt när man biter i den för att sedan vartefter den värms i munnen blir så där härligt seg.
Johannes & Tora
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Toras knäck på egenodlad sirap!”
Hallå!
Väldigt intresserad av att odla sockerrör.
Måste man ha en mangel, eller skulle det kunna fungera med en juicemaskin?
Var köpte du frön någonstans?
Mvh UlrikJuicemaskinen kommer troligtvis gå sönder. Man behöver knaka rören. På Sneckenströms kan du finna frön.
Johannes
Hej! Min son är så himla sugen på att testa att odla sockerrör, och det är verkligen min dröm att få odla med mina barn så när dom blir intresserad av en speciell gröda så hakar jag på direkt!
I år förstår jag att det är försent men det hade varit kul att testa nästa år.
Jag har dock inte hittat någonstans att köpa fröer, ingenstans jag litar på att dom skickar rätt fröer i alla fall. Har du något tips på hur jag hittar frön till sockerrör?Vi har köpt av Sneckenströms ekohandel, men de verkar inte ha längre. I år hoppas vi att våra egna går i blom och ger frön. Vill det sig väl kanske vi säljer av dessa.
Lämna ett svar