Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsirap av restprodukter

Vi lagar tomatsirap. Vi älskar att leka med våra grödor i köket. Både till det vi planerat att göra med dem, men även att förädla restprodukterna till helt nya produkter.
Om det är något jag verkligen älskar så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som ploppar upp fast man kanske inte har tid, att man liksom inte kan låta bli att följa den där impulsen. Det var så jag upptäckte denna produkt, mitt i ett flow. Tomat är en otroligt tacksam gröda, en gröda jag inte skulle vilja vara utan! Här nedan följer ett recept på tomatsirap. Hoppas det smakar.
Tomatsirap
Tomatsirap är en restprodukt som blir till när vi tillverkar krossade tomater genom att ugnsbaka dem. Genom ugnsbakningen bildas en genomskinlig vätska med massa gruffs i som innehåller väldigt mycket smak. När man kokar ner spadet till sirap framträder och koncentreras tomatsmaken och en angenäm sötma kommer fram.
Ingredienser tomatsirap: Så mycket tomatspad du får ihop.
Gör så här: Koka upp det spad du har och låt det koka så att vattnet dunstar bort. En liter tomatspad blir ca 4 – 10 cl tomatsirap. När det inte är så mycket vätska kvar i kastrullen sänker man värmen och rör med en träslev så att det inte bränner fast. Full uppmärksamhet på slutet alltså. När du tycker att sirapen är lagom tjock tar du av kastrullen från värmen och silar sirapen genom ett finmaskigt durkslag i metall och häller på flaska eller glas. Sirapen går att förvara i kylskåpet i upp till en vecka och går även att frysa. Sirapen kan användas som en buljong, glaze eller smaksättning i såser och grytor.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Tomatsirap av restprodukter”
[…] del godingar av många olika färger och storlekar så det kan bli både puré, krossade tomater, tomatsirap och tomatpulver, jag hoppas på mycket tomatpulver för den är användbar och en fantastisk […]
Lämna ett svar