Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsås- vårt grundrecept

Hela familjen älskar tomatsås och vi njuter av denna sås minst en gång i veckan. Här är vårt grundrecept som fungerar som bas för alla tomatsåser vi än gör.
Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller mormor här på middag.
Tomatsås
I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger, pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.
När de puttrar länge på spisen
Tomatsåser om står länge och puttrar på spisen, speciellt på egenodlade tomater, kan man behöva ha lite extra koll på. Späd med lite mer vin eller vatten, då sås på egna tomter har en tendens att bränna vid lite lättare är burktomater. Råkar oturen vara där är det enklast att försiktigt hälla av såsen till en ny kastrull och låta det brända vara kvar i den gamla.
Ingredienser tomatsås
- 400 – 600 g krossade tomater, egna eller köpetomater.
- 2- 6 tsk god buljong.
- Pyttelite torkad stevia eller 1 – 3 tsk honung vid behov.
- En skvätt olja av valfri sort.
- En skvätt vitt vin eller en god vinäger.
- 1 -2 pressade eller tunnt skivade vitlöksklyftor.
- En msk pesto eller 1 – 3 tsk torkad oregano. För Italiensk smak pesto, för pizzasmak oregano.
- Lite salt och peppar.
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom honungen, stevian, peston och eller oreganon i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen så att såsen endast småputtrar och sätt på ett lock så att du slipper få hela spisen nedstänkt. Koka så länge du vill, minst 5 minuter och max en timme. Vid långkok behöver man späda med mer vin eller vatten. Smaka av med torkad stevia eller honung och salta och peppra. Gillar du stark mat kan lite hett chilipulver ge det där lilla extra.
Tips: Vill du att tomatsåsen ska passa till Indisk mat, kebab, falaffel mm kryddar du den med 1 – 2 tsk malen koriander, lite chilipulver och 1 – 2 malen spiskummin. Vid denna sås utelämnar man oregano och basilikapeston.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar