Tomaterna vill inte mogna

I våras gjorde jag en intervju för sidan Din odlarvän om vilka tomater det är som är mina favorittomater.  Gud vad svårt det var, det där ändras ju lite från år till år. Klicka in här för att komma till reportaget om mina favorittomater. Klickar du på akvarellbilden ovanför dirigeras du direkt till Lux publikas sida där du kan provläsa vår odlingshandbok Alla fingrar gröna, där har tomaten en given plats. Jag har odlat tomater ända sedan mitt första odlingsår 1992 och det har kommit att bli en växt/ grönsak som jag verkligen lärt känna. Fullärd blir man ju aldrig men en bra bit på vägen är det ju i alla fall..Klickar du här kommer du till Adlibris där du kan handla vår bok på nätet.

Förra året vid den här tiden på året åt vi tomat och löksallad var och varannan dag och någon dag i veckan stod jag vid spisen och ugnsbakade tomater till våra såser.
I år är det ganska annorlunda. Tomatskörden är tre veckor sen trots alla soliga dagar på takfarmen. De vill helt enkelt inte växa så där bra som de gjort våra fyra tidigare odlingssäsonger. Någon sa att medeltemperaturen är lägre i år än andra år och det kanske är därför? Något är det iallafall som spökar. Det där med att det är en knepig odlingssäsong kan man ju ofta skylla på när det inte blir som man tänkt sig men vilken odlingssäsong har varit normal? Jag minns ingen sådan? Ett under är det istället att det många gånger gått så bra trots allt och att man inte givit upp efter alla otaliga misslyckanden. Har du några idéer om varför det inte vills sig så väl med tomaterna i år är du jätte välkommen att att dela dina tankar med oss och försöka klura ut varför detta år är som det är. / Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Tomaterna vill inte mogna”

 1. Profilbild för Forsnäs Hemman
  Forsnäs Hemman

  Kolla upp begreppet "värmesumma". Skulle tro att det är lika avgörande för tomater (som bara slösar plats och arbete hör hos oss i Lappland) som med äpplen, där det är väl utprovat exakta värmesummor för äpplena att mogna och som gör att vi inte kan få mogna äpplen hos oss även om vi kan få träden att överleva.

 2. Förra året vid den här tiden satt vi ute hela kvällarna och njöt. Vädret var underbart. Tunneln sprutade ut tomater och jag kokade tomatsåser var och varannan dag. I år mognar ingenting. Har nästan slutat att titta efter. Det måste handla om att det totalt sett har varit så kallt. Speciellt på nätterna. Har aldrig varit med om en sämre tomatsommar. Bor på Vikbolandet utanför Norrköping.

 3. Er klagan är ganska trösterik för mig som är nybörjare. Det är inte mitt fel att tomaterna inte mognar. Ska kolla begreppet värmesumma, intressant. /Eva Skoog

 4. Samma här i Göteborg. Fick småplantor uppdragna av mina svärföräldrar som bor i norra Polen. De har redan skördat klart sina, mina är gröna, både i plastväxthus och mot husväggen.

 5. Wilma som fick stå kvar inomhus började ge tomater redan i juni, men då hade jag sått dem i februari. De fick flytta ut i juli och ger fortfarande mycket tomater på sex plantor, trots att de tidgt angreps av vita flygare. De andra plantorna( väldigt många) har gett röda tomater ett bra tag, men inte alls lika mycket som förra året. Då bar jag in baljor av tomater varje dag och kokade in samt torkade. Har fortfarande kvar av det. Konstigt också med paprikorna som inte vill bli röda. Förra året var de röda i början av augusti. Jag tror orsaken är den kalla våren och försommaren. Dessutom alla kalla nätter.

 6. Har fått massor av mogna körsbärstomater i mitt växthus och ovanligt tidigt dessutom. Hade värmefläkt med termostat ända in i juli. Lyxigt kanhända men vi har solceller på taket som kompenserar.

 7. Bor på Vikbolandet utanför Norrköping.

  ทางบ้าน

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *