Din varukorg är för närvarande tom!
Tomaterna vill inte mogna

I våras gjorde jag en intervju för sidan Din odlarvän om vilka tomater det är som är mina favorittomater. Gud vad svårt det var, det där ändras ju lite från år till år. Klicka in här för att komma till reportaget om mina favorittomater. Klickar du på akvarellbilden ovanför dirigeras du direkt till Lux publikas sida där du kan provläsa vår odlingshandbok Alla fingrar gröna, där har tomaten en given plats. Jag har odlat tomater ända sedan mitt första odlingsår 1992 och det har kommit att bli en växt/ grönsak som jag verkligen lärt känna. Fullärd blir man ju aldrig men en bra bit på vägen är det ju i alla fall..Klickar du här kommer du till Adlibris där du kan handla vår bok på nätet.
Förra året vid den här tiden på året åt vi tomat och löksallad var och varannan dag och någon dag i veckan stod jag vid spisen och ugnsbakade tomater till våra såser.
I år är det ganska annorlunda. Tomatskörden är tre veckor sen trots alla soliga dagar på takfarmen. De vill helt enkelt inte växa så där bra som de gjort våra fyra tidigare odlingssäsonger. Någon sa att medeltemperaturen är lägre i år än andra år och det kanske är därför? Något är det iallafall som spökar. Det där med att det är en knepig odlingssäsong kan man ju ofta skylla på när det inte blir som man tänkt sig men vilken odlingssäsong har varit normal? Jag minns ingen sådan? Ett under är det istället att det många gånger gått så bra trots allt och att man inte givit upp efter alla otaliga misslyckanden. Har du några idéer om varför det inte vills sig så väl med tomaterna i år är du jätte välkommen att att dela dina tankar med oss och försöka klura ut varför detta år är som det är. / Johannes
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Tomaterna vill inte mogna”
Kolla upp begreppet "värmesumma". Skulle tro att det är lika avgörande för tomater (som bara slösar plats och arbete hör hos oss i Lappland) som med äpplen, där det är väl utprovat exakta värmesummor för äpplena att mogna och som gör att vi inte kan få mogna äpplen hos oss även om vi kan få träden att överleva.
Förra året vid den här tiden satt vi ute hela kvällarna och njöt. Vädret var underbart. Tunneln sprutade ut tomater och jag kokade tomatsåser var och varannan dag. I år mognar ingenting. Har nästan slutat att titta efter. Det måste handla om att det totalt sett har varit så kallt. Speciellt på nätterna. Har aldrig varit med om en sämre tomatsommar. Bor på Vikbolandet utanför Norrköping.
Er klagan är ganska trösterik för mig som är nybörjare. Det är inte mitt fel att tomaterna inte mognar. Ska kolla begreppet värmesumma, intressant. /Eva Skoog
Samma här i Göteborg. Fick småplantor uppdragna av mina svärföräldrar som bor i norra Polen. De har redan skördat klart sina, mina är gröna, både i plastväxthus och mot husväggen.
Wilma som fick stå kvar inomhus började ge tomater redan i juni, men då hade jag sått dem i februari. De fick flytta ut i juli och ger fortfarande mycket tomater på sex plantor, trots att de tidgt angreps av vita flygare. De andra plantorna( väldigt många) har gett röda tomater ett bra tag, men inte alls lika mycket som förra året. Då bar jag in baljor av tomater varje dag och kokade in samt torkade. Har fortfarande kvar av det. Konstigt också med paprikorna som inte vill bli röda. Förra året var de röda i början av augusti. Jag tror orsaken är den kalla våren och försommaren. Dessutom alla kalla nätter.
Har fått massor av mogna körsbärstomater i mitt växthus och ovanligt tidigt dessutom. Hade värmefläkt med termostat ända in i juli. Lyxigt kanhända men vi har solceller på taket som kompenserar.
Lämna ett svar