Din varukorg är för närvarande tom!
Tacosås du inte behöver koka

Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla i familjen. Det är en ypperligt god sås som lämpar sig för snabb konsumtion, inget man långtidslagrar och så slipper man massor med tillsatser, bara det!
Har man barn går det ofta åt en hel del tacosås. Hos oss använder vi såsen förutom till tacos även som en tomatsalsa till friterade blomkåls- och broccolibollar, varma mackor, tacopaj, tacopizza och allt mellan himmel och jord. Det var Theres som plötsligt en dag, när vi saknade köpetacosås, slängde ihop en kall tacosås baserad på en köpeburk krossade tomater. Resultatet blev enastående bra och denna sås har kommit att bli till en återkommande favorit. Hoppas du också kommer att gilla den, kanske landar den hos dig första gången som en perfekt nödlösning.
Här finner du tacorelaterade recept: Tacosås – vi gör vår egna, Klassisk tacopaj med vegofärs, Tacosås extra stark
Tacosås (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12% eller byt ut mot din egna äppelcidervinäger
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning ( tex egenodlad stevia)
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom ättiksspriten (eller vinägern) i en bunke. Rör ordentligt så att allt blandas väl. Tillsätt lite ättika/vinäger i taget och smaka av. Tomatröran kan servas på stört men håller sig i kylskåpet ett par dagar.




Tips: Alla ingredienserna går att odla själv, ja även spiskummin men vi har inte hunnit skriva den artikeln än! Här är några artiklar för dig som vill testa att göra allt själv:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar