Den stora zucchinin har gett upp. Mögels syns på några ställen. Rädda det som räddas kan! Inget fruktkött, men en hel del frön. Det är då det är dags att skörda frön från zucchini
Varje år brukar vi försöka slå vårt lagringsrekord för zucchini. De allra störtsa zucchinifrukterna sparar vi i rumstemperatur på en bricka och så väntar vi och ser hur lång tid det tar innan de helt ger upp.
Ett år lyckades vi hålla en zucchini i fint skick ända till maj. Det vinnande exemplaret låg på en tallrik i bokhyllan. Medan den fortfarande var fast och fin skar vi itu den och gröpade ur fröhuset. Skalet tog vi bort och fruktköttet som blev kvar fick bli huvudingrediens i en fantastiskt god ostkaka, en sk falsk variant med zucchini i.
Man kan på förhand inte veta hur länge en zucchinifrukt kan hålla sig, men vissa kännetecken finns för att man ändå ska kunna ha någon föraning. En stor frukt håller längre än en liten. Det kan handla om skalets tjocklek. I takt med att fröna inuti växter sig fullstora blir skalet alltmer grovt och skyddande. Det tjocka skalet och kan på så sätt troligen hålla sitt innandöme intakt på ett bättre sätt.
Det stora frukterna vi spar ger oss mängder med frön. Att de dessutom ger oss fruktkött är mest som en bonus. Fruktköttet i en zucchini som legat i rumstemperatur i några månader är inte det mest delikata man kan tänka sig, men är det felfritt ska man naturligtvis använda det på något sätt. Det hårda skalet tar man bort.
När föruttnelsen startar kan det gå fort. På ett dygn eller två kan en till synes frisk frukt se ut som på bilden.
Årets bjässe till zucchini gav upp i ett ganska tidigt skede, redan i november. Plötsligt började frukten mjukna på vissa håll och inte långt efter den upptäckten såg vi några mögliga partier. Att spara till synes fräscht fruktkött från en zucchini som börjat mögla är ingen god idé. Mögelsporer brukar sprida sig. Att ta frön som man vill kunna äta är väl inte att rekommendera heller, men däremot brukar vi samla fräscha frön för utsäde. Oj, kanske något tänker. Frön från en möglig frukt kan väl vara farligt?!?
Hur gör naturen?
När man odlar hjälper man växter att leva och föröka sig. För att lyckas bra som odlare behöver man då och då tänka kring den specifika växtens naturliga växtsätt. Det har i alla fall hjälpt oss många gånger. Så vad gör zucchiniplantorna med sina stora frukter?
Livet vill leva till varje pris verkar det som. Här ett zucchinifrö som gror i en frukt i november.
Efter att zucchiniplantornas blommor har blivit pollinerade bildas en frukt. Inuti frukten bildas frön. Om ingenting mer händer, dvs inget djur äter upp den, kommer den att ligga kvar på markytan tills att den börjar ruttna. Varje frö omsluts av ett fröskal som står emot förruttnelsen ganska bra. Däremot kan fröet med hjälp av vätskan i frukten vakna till liv, det har vi sett hända flera gånger när vi delat en övermogen zucchinifrukt. Det borde betyda att när zucchinifrukterna ruttnat ner och blivit en slemmig pöl kan fröna växa upp till nya plantor på samma plats. Detta har aldrig hänt hos oss, eftersom utomhusmiljön är för fuktig och kall när detta händer. Men i Kuba har vi hört att zucchinins släktingar, pumpor och meloner självsår sig på just det sättet.
Utifrån dessa iakttagelser tycker vi inte att det är särskilt konstigt att ta tillvara frön från zucchinifrukter som börjat mögla lite.
Ta frön från zucchini
Vi brukar börja med att dela zucchinifrukten på längden. Därefter gröpar vi runt med fingrarna i fröhuset för att hitta alla frön. Eftersom de brukar vara ganska slemmiga brukar vi skölja av dem noga under rinnande vatten. En sil eller durkslag är bra redskap för det.
De sköljda fröna sprider vi ut på ett fat. Då och då rör vi runt bland fröna så att de vänder sig och torkar bättre.
När de är helt torra, efter några dagar, flyttar vi de till en papperspåse och förvarar i rumstemperatur till dess att de är dags för sådd.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar