Din varukorg är för närvarande tom!
Syra gurka
Efter flera misslyckade försök på egen hand att syra gurkor fick jag tillslut ta hjälp av min polskfödda vän Magdalena Mcweld. Tillsammans har vi utformat detta underbara recept.
Ingredienser
3 kg gurkor
Massor med dill
1 hel vitlök
Ca 2 msk svarta eller gula senapsfrön
1,5 dl grovt salt utan jod
1 bit pepparrot
4,5 l vatten
Gör så här: Borsta gurkorna i kallt vatten och snoppa dem, vad ni än gör stick inte hål i dem, bara snoppning! Skala vitlöksklyftorna, mät upp svarta senapsfrön, skär pepparroten i mindre delar och varva gurkorna med mycket dill. Värm sedan vattnet, men låt det inte koka. Rör i salt. Lägg alla ingredienser i ett stort kärl eller krus. Varva och täck med mycket dill och lägg ett te- eller kaffefat ovanpå så inte gurkorna flyter upp. Låt gurkkärlet stå framme i rumstemperatur i ca 10 dagar. Den vita beläggningen man kan få dag 4- 5 är toppjäst och inget som påverkar smak eller kvalitet negativt. Därefter ska gurkan och spadet fördelas i superrena glasburkar och förvaras i kylen eller annan sval plats. Om allt är så rent som det bara går så slipper man missöden.
Tips!
Om man vill ha ett rent spad som gör att gurkorna ser aptitligare ut i burkarna. Gör ny saltlag till förvaringsburkarna. Det blir inte riktigt lika gott men ser trevligare ut.
De behöver inte stå exakt 10 dagar ifall du märker att processen stannat av tidigare. Mögel på saltlagsytan under processen betyder inte att det gått galet, ta bort det bara.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Syra gurka”
Hej, vad avses med ordet “snoppa”? Menar du inte att man bara tar bort blomfnaset? På fotot ser det ut som om gurkorna skurits av både fram och bak. Vill så gärna göra rätt…
Med vänliga hälsningar,
IdaBenitaVi kanske borde skrivit snoppa i båda ändar eller dubbelsnoppa, vi skär av lite i båda ändar.
/ Johannes
Toppen, tack!
Smaken, hur är den i förhållande till traditionell saltgurka eller ättiksgurka?Den har en rundhet och en lätt sälta som slår det mesta. Testa med lite honung och en klick cremefraice oc 6cl vodka till det.
/ Johannes
Lämna ett svar