Skapa vackra grönsaksodlingar i staden

 

Så här har vi gått tillväga för att få en ätbar grönskande oas mitt i centrala Västerås. 

En del kommuner och bostadsföretag har en bild av att det inte blir så snyggt när invånarna vill börja odla mat i staden. Vi som stadsodlar tillsammans i Västerås har varit med om det flera gånger när vi varit på jakt efter nya platser att odla på och vi hör då och då om andra som också varit med om samma negativa inställning till stadsodling.

Det kommunala hyresbolaget i Västerås ( Mimer AB) är av en helt annan uppfattning och främjar istället stadsodling och låter trädgårdsintresserade hyresgäster ta hand om sina egna trädgårdar. Projektet heter Gröna Mimer och har en egen trädgårdsmästare.

Före

För fem och ett halvt år sedan påbörjades odling av grönsaker, bär och bärbuskar runt vår husknut. Vi har fått mycket material från hyresvärden och fått hjälp att gräva bort en del buskar ur rabatterna. Vi är ett flertal grannar som tillsammans sår, rensar, vattnar, skördar och sköter om odlingen. Det tar tid att strukturera upp och planera för en odling som ger maximalt med skörd. Eftersom det är många människor som rör sig i vårt kvarter och är nyfikna på vår Gröna Mimer-gård, vill vi kunna visa upp en frodig men också vacker köksträdgård. Efter fyra år av mycket arbete och engagemang känner vi att vi har fått till det riktigt bra.

Efter

 

Att låta blommor växa bland olika bladgrönsaker, brukar ge en fröjd för ögat. I klippet kan man se hur vi planerat odlingsbädden vid husväggen.
Theres Lundén

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Skapa vackra grönsaksodlingar i staden”

 1. Helt underbart jag blir så glad av att se sådant här.
  Bra jobbat och fin film.
  Annika

 2. Fantastiskt! Hoppas att ni lyckas inspirera fler att ta efter…..

 3. Underbart! Har ni märkt någon skillnad på skadeinsekter och sjukdomar när ni odlar så blandat?

 4. Finns rätt mycket sånt odlande i Göteborg. Ligger det bara tillräckligt skyddat från trafikens stoft är det ju utmärkt. Men där jag bor skulle jag inte odla nåt ätbart…

 5. Häftigt, jag bor i en liten stad Vaxholm, vi har en koloniodling, 45 lotter, runt 18-20 st står i snitt i kö hela tiden, 2016 fick vi 6 stycken nya medlemmar då dem sa upp sin lott eller flyttade. I vår lilla stad borde kommunen vara mer som i Västerås tänk vad det skulle vara häftigt att folk kunde odla runt flerfamiljshusen.
  Mvh Anneli B

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *